vineri

19 aprilie, 2024

26 aprilie, 2018

La Bruxelles este analizată o propunere care vizează, pe fondul creșterii bugetului UE, crearea unui ”buffer” financiar menit să protejeze ratingul de credit AAA al Uniunii pe măsură ce aceasta își va extinde capacitatea de creditare.

Comisia Europeană dorește ca în următorul Cadru Financiar Multianual, în caz de nevoie, UE să dețină capacitatea financiară de a putea acorda credite ieftine statelor din zona euro care ar fi afectate de șocuri economice viitoare.

Potrivit propunerii, UE este avertizată că are nevoie de ”spațiu de manevră” bugetar pentru a acoperi utilizarea tot mai mare a instrumentelor financiare, inclusiv prin crearea unui ”instrument de stabilizare pentru zona euro”.


Propunerea pare răspunsul Comisiei Europene la apelurile președintelui Emmanuel Macron, care a cerut insistent ca Uniunea Monetară să își afirme ”suveranitatea” prin dotarea cu ”capacitatea fiscală” de a-și proteja membrii de eventuale ”furtuni financiare” viitoare.

Comisia Europeană, prin Comisarul pentru Buget Günther Oettinger, se pregătește să anunțe săptămâna viitoare proiectul următorului Cadru Financiar Multianual 2021-2017, proiect care se bazează pe creșterea contribuțiilor naționale la bugetul Uniunii, dar care va conține și reduceri ale programelor de sprijin al fermierilor și al regiunilor mai puțin dezvoltate ale Europei.

Atât Comisarul pentru Buget dar și președintele Comisiei, Jean Claude Juncker, au vorbit în ultima perioadă de nevoia creșterii așa-numitului ”plafon al resurselor proprii” – suma maximă de bani pe care Uniunea o poate solicita anual statelor membre, la 1,2-1,3% din Venitul Național Brut (GNI).

Diferența dintre nivelul cheltuielilor totale, în prezent în jur de 1% din GNI, și plafonul maxim al resurselor proprii este un indicator important de care agențiile de rating țin cont atunci când evaluează bonitatea. Uniunea, care nu poate să se împrumute și să înregistreze deficit, oferă însă credite statelor aflate în dificultate.


Creditarea se face pentru Zona Euro prin intermediul Mecanismului European pentru Stabilitate Financiară (ce are la dispoziție 60 de miliarde euro), ce a avut ”clienți” Irlanda sau Portugalia, și prin programul Balanța Plăților, ce are la dispoziție 50 de miliarde euro, pentru statele non-euro.

Oficialii UE încearcă acum să crească capacitatea sistemului de creditare al Uniunii și să răspundă în același timp îngrijorărilor exprimate de Germania sau de Olanda, țări care spun că cetățenii lor ”nu trebuie să plătească pentru slăbiciunile economice ale altora”.

Potrivit unor informații de la Bruxelles, Comisia ar urma să anunțe luna viitoare cum ar putea să se împrumute de pe piețele financiare- cu o garanție implicită din bugetul UE- cu scopul de a strânge fonduri cu care să susțină proiecte de investiții în orice țară care se confruntă cu probleme economice.

Finanțarea prin așa-numita ”Funcție Europeană de Stabilizare a Investițiilor” (EISF) va avea caracter de împrumut, iar Bruxellesul analizează opțiunea ca dobânzile la aceste credite să fie cât mai scăzute cu putință, chiar zero dacă este posibil.

Important de precizat: Comisia Europeană nu intenționează să lege accesul la ceste fonduri de implementarea de reforme, singura condiție urmând să fie una legată de emiterea unei garanții guvernamentale de menținere a unui plafon de investiții publice pe o perioadă convenită.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: