joi

28 martie, 2024

11 iunie, 2020

Negociatorii șefi, David Frost și Michel Barnier

Pentru prima dată în ultimii aproape 4 ani de discuții cu Marea Britanie instituțiile europene transmit mesaje contradictorii în negocierile Brexit.

Michel Barnier, persoana mandatată de UE să negocieze în numele Uniunii cu guvernul de la Londra, transmite dorința de a accelera negocierile și, constatând refuzul permanent al Londrei de a se angaja în discuții serioase în câteva domenii esențiale, vorbește de nevoia unui compromis.

Parlamentul European urmează să adopte însă o poziție intransigentă, în draftul unei rezoluții care urmează să fie adoptată vineri avertizând că va bloca prin veto orice acord care nu conține ”elemente robuste” de asigurare a competiției economice corecte și ”standarde puternice” de mediu și de muncă.

Negociatorul șef UE vrea să accelereze discuțiile și rostește în premieră cuvântul ”compromis”


Bruxelles-ul este gata să accelereze discuțiile UE- Marea Britanie pe marginea acordului comercial prin organizarea săptămânală a rundelor de negociere și prin atingerea unui ”compromis” în chestiunea regulilor comune în domeniul competiției, a anunțat miercuri negociatorul șef UE Michel Barnier.

Acesta a insistat însă asupra principiului că Marea Britanie trebuie să accepte ”un pachet” de reguli, nu să le negocieze în parte, și să nu revină asupra unor chestiuni deja convenite.

”Avem la dispoziție foarte puțin timp și din acest motiv am cerut negociatorului britanic, David Frost, să suplimentăm rundele  de negociere din iulie, august și septembrie cu alte reuniuni restrânse, săptămânale”, a anunțat Michel Barnier, citat de Politico, la o reuniune a Comitetului Economic Social European.

Michel Barnier a precizat că UE este inclusiv dispusă ”să decidă între rundele de negociere, dacă există un angajament real britanic pe un animită temă de negociere, organizarea de reuniuni specifice suplimentare pentru a avansa în anumite domenii”.


Michel Barnier a mai menționat regretul său că, după primele 4 runde de negocieri cu Londra, a fost ”forțat să constate faptul că negociatorii britanici refuză să se angajeze în discuții serioase în patru domenii pe care UE le consideră esențiale”. Barnier a enumerat pescuitul, cooperare polițienească și judiciară, structura care va guverna viitorul acord și condițiile egale de mediu, muncă și competiție.

În ceea ce privește regulile egale de mediu-muncă-competiție, negociatrul șef UE a spus că este dispus să ajungă ”la un compromis”, dar nu a detaliat varianta pe care o consideră acceptabilă. Singura precizare: ”Marea Britanie trebuie să legalizeze chestiunile agreeate prin Declarația Politică care a însoțit Acordul Brexit”.

În Declarația Politică asumată de Marea Britanie este prevăzut că părțile vor încheia un acord comercial bazat pe reguli comune care ”să prevină distorsiuni comerciale și avantaje competitive injuste”.

Parlamentul European intervine în negocieri

Parlamentul European ar putea să blocheze prin veto orice acord comercial UE – Marea Britanie dacă acesta nu conține ”elemente robuste” de asigurare a competiției economice corecte și ”standarde puternice” de mediu și referitoare la drepturile lucrătorilor, arată un document scurs către presă și consultat de The Guardian.

Un draft al unei rezoluții care ar urma să fie votată vineri în PE, conține o avertizare adresată guvernului britanic de a-și ”revizui poziția de negociere” și explicația că acceptul regulilor comune ”este condiția esențială pe care Parlamentul European o pune pentru a aproba un acord comercial UE-Marea Britanie”.

Chestiunea regulilor comune – standarde egale de mediu, pentru drepturile lucrătorilor și ajutoare de stat- constituie principalul obstacol în calea acordului comercial post Brexit. Surse de la Bruxelles au declarat The Guardian că șansele unui compromis pe acestă temă sunt minime.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: