Se lucrează la calea ferată UE – Orientul Mijlociu: își face România gară?

Exact la ora la care scriem aceste rânduri, o uriașă oportunitate de infrastructură feroviară trece pe sub nasul României cu o viteză mai mare decât… Mai mult›
02.03.2021
Statul, economia privată și cercul vicios al mizelor mici

(Textul de mai jos e o sumă de fragmente dintr-unul din cele 7 articole care compun coverul (sectiunea 5, din cele 10 secțiuni) numărului 91… Mai mult›
01.03.2021
Productivitatea muncii în industrie, mai mică cu 4,2% în 2020. Creștere record pe final de an, dar efectivul de salariați a scăzut cu aproape 60 de mii

În 2020, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,2% față de anul anterior, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea anunțată initial pentru luna noiembrie… Mai mult›
01.03.2021
Nu doar datoria e problema, ci și prețul ei: 3 miliarde de euro dați pe dobânzi în anul 2020 și aproape 30 de miliarde de euro în ultimii 15 ani. Observații

România a cheltuit pentru dobânzile la datoria publică 3 miliarde de euro anul trecut și aproape 30 miliarde euro pe parcursul ultimilor 15 ani, potrivit… Mai mult›
28.02.2021
UE va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei – decizie a miniștrilor de externe
de Iulian Soare , 22.2.2021
Miniștrii de externe ai statelor membre UE s-au pus de acord luni să adopte noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși de rang înalt, drept replică la încarcerarea opozantului rus Alexei Navalnîi, anunță DPA, care citează surse diplomatice.
Miniștrii de Externe au ajuns la un „acord politic” pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, iar şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruşi care urmează a fi vizaţi de sancţiuni.
Potrivit DPA, diplomația europeană urmează să decidă lista celor sancționați, care cel mai probabil va fi alcătuită cu persoane direct implicate în decizia de arestare și condamnare a lui Alexei Navalnii.
Surse diplomatice citate de Reuters susţin că vor fi vizaţi de sancțiuni şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general al Rusiei.
Uniunea Europeană a adoptat deja măsuri punitive împotriva Rusiei în două rânduri, după ocuparea Peninsulei Crimeea și implicarea în conflictele din Ucraina și imediat după tentativa de asasinat comisă în august 2020 asupra lui Alexei Navalnii.
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a amenințat UE cu măsuri simiplare împotriva unor cetățeni UE dacă blocul comunitar va decide extinderea listei cu cetățeni ruși sancționați.
State membre ale Uniunii Europene au solicitat Rusiei eliberarea imediată a lui Alexei Navalnii.
Cazul Navalnii a fost analizat și de CEDO, care pe 17 februarie a dispus „cu efect imediat” eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnii, argumentând riscuri pentru viața sa.
Alexei Navalnii, unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui Vladimir Putin, a fost arestat în 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la întoarcerea în Rusia după ce s-a recuperat în urma otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.
O instanță din Moscova l-a condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor controlului judiciar în perioada în care a fost în comă și a urmat tratamentul de recuperare în Germania.