UE va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei - decizie a miniștrilor de externe - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

UE va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei – decizie a miniștrilor de externe

22 februarie, 2021

Miniștrii de externe ai statelor membre UE s-au pus de acord luni să adopte noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși de rang înalt, drept replică la încarcerarea opozantului rus Alexei Navalnîi, anunță DPA, care citează surse diplomatice.

Miniștrii de Externe au ajuns la un „acord politic” pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, iar şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruşi care urmează a fi vizaţi de sancţiuni.

Potrivit DPA, diplomația europeană urmează să decidă lista celor sancționați, care cel mai probabil va fi alcătuită cu persoane direct implicate în decizia de arestare și condamnare a lui Alexei Navalnii.


Surse diplomatice citate de Reuters susţin că vor fi vizaţi de sancțiuni şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general al Rusiei.

Uniunea Europeană a adoptat deja măsuri punitive împotriva Rusiei în două rânduri, după ocuparea Peninsulei Crimeea și implicarea în conflictele din Ucraina și imediat după tentativa de asasinat comisă în august 2020 asupra lui Alexei Navalnii.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a amenințat UE cu măsuri simiplare împotriva unor cetățeni UE dacă blocul comunitar va decide extinderea listei cu cetățeni ruși sancționați.

State membre ale Uniunii Europene au solicitat Rusiei eliberarea imediată a lui Alexei Navalnii.


Cazul Navalnii a fost analizat și de CEDO, care pe 17 februarie a dispus „cu efect imediat” eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnii, argumentând riscuri pentru viața sa.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Alexei Navalnii, unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui Vladimir Putin, a fost arestat în 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la întoarcerea în Rusia după ce s-a recuperat în urma otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.

O instanță din Moscova l-a condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor controlului judiciar în perioada în care a fost în comă și a urmat tratamentul de recuperare în Germania.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr