marți

26 martie, 2024

8 iunie, 2020

Gestionarea comună a granițelor externe ale UE este unul dintre cele trei principii pe care este configurată viitoarea politică privind migrația a blocului comunitar, a explicat comisarul pentru promovarea modului european de viaţă, Margaritis Schinas (foto), într-un interviu acordat publicației cipriote „Politis tis Kyriakis”, scrie The National Herald.

Grupul Vișegrad plus Estonia, Letonia și Slovenia anunță obiecții puternice față de orice formă de relocare obligatorie a migranțiilor ce ar putea fi curpinsă în noul Acord pentru Migrație.

Draftul viitorului Acord pentru Migraţie şi Azil va fi prezentat de Comisie  în săptămânile următoare.


Spre deosebre de actualul acord, statele de intrare în Europa a imigranților nu vor mai suporta singure problema, conform detaliilor oferite de comisarul Schinas:

Statele de primă primire nu pot suporta la infinit toată povara în numele celorlalte. Avem nevoie de un sistem permanent de solidaritate europeană.

Negocierea va fi foarte dificilă, dar vreau să cred că vom reuşi. Europa nu-şi permite luxul de a eşua a doua oară într-o problemă atât de importantă.

Cele trei principii pe care se bazează viitorul acord:

  • Gestionarea comună şi puternică a graniţelor externe.
  • Distribuirea poverii între statele membre.
  • Încheierea unor acorduri de colaborare cu ţările de provenienţă şi tranzit care vor crea oportunităţi pentru ca refugiaţii să rămână acolo.

Grupul Vișegrad: Migrația necontrolată amenință coeziune UE


Grupul Vișegrad (cunoscut sub denumirea V4 și format din Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia), le-a trimis o scrisoare comună vicepreședintelui Comisiei Europene Margaritis Schinas și comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, în care avertizează că se opun oricărei relocări a imigranților din statele de intrare.

În 2016, în timpul crizei refugiaților, Comisia Europeană a instituit un mecanism cu cote obligatorii de imigranți ce urmau a fi preluați de statele membre din țările de intrare, Grecia și Italia. Conform sistemului în vigoare, țările în care ajung prima dată sunt obligate să se ocupe de imigranții ilegali și să le ofere protecție internațională refugiaților.

V4, la conducerea căruia se află acum Cehia, are mai multe obiecții legate de viitorul acord, una dintre cele mai importante fiind cea față de obligativitatea relocării imigranților. Miniștrii de Interne din cele patru țări menționează în scrisoarea trimisă celor doi comisari europeni responsabili de problemă, că migrația necontrolată amenință coeziunea UE și că nu acceptă nicio formă obligatorie de relocare a migranților în UE, scrie Polandin.com

Poziției grupului V4 s-au alăturat Estonia, Letonia și Slovenia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Logic si moral: statele de intrare în Europa a imigranților nu vor mai suporta singure problema.
    Ce inteleg prin ”migratie necontrolata” si ce propun tarile care nu sunt de acord cu prevederile actuale-nu este clar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Logic si moral: statele de intrare în Europa a imigranților nu vor mai suporta singure problema.
    Ce inteleg prin ”migratie necontrolata” si ce propun tarile care nu sunt de acord cu prevederile actuale-nu este clar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: