joi

20 ianuarie, 2022

UE pregătește sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului în 6 state

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 martie, 2021

Statele membre ale UE au de decis să adopte noi sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului în 6 țări, lista persoanelor sancționate incluzând un oficial chinez, anunță Politico, care citează surse diplomatice.

Membrii Comitetului UE pentru Politică și Securitate au apobat lista celor sancționați. Această listă urmează să fie analizată din punctul de vedere al conformității cu legislația și supusă ulterior aprobării ambasadorilor statelor membre la UE, apoi miniștrilor de externe, la reuniunea din 22 martie. Lista persoanelor sancționate trebuie aprobată în unanimitate.

Potrivit Politico, pe lista de sancțiuni se găsesc 3 entități juridice și 12 persoane din 6 state: Rusia, China, Coreea de Nord, Libia, Eritrea și Sudanul de Sud


Noile sancțiuni  vor fi aplicate în baza legislației relativ recent adoptate de UE care vizează sancționarea regimurilor care încalcă drepturile omului. Cunoscut sub denumirea Legea Magnitsky, mecanismul adoptat la sfârșitul anului 2020 a fost utilizat pentru prima oară la începutul lunii martie, în coordonare cu Statele Unite, pentru a sancționa înalți oficiali din Rusia pentru tentativa de omor împotriva lui Alexei Navalnii.

Legea Magnitsky acordă flexibilitate în impunerea de sancțiuni permițând sancționarea unor persoane, nu a unui stat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Luna trecută, parlamentul Țărilor de Jos a adoptat o moțiune în care condamnă tratamentul aplicat minirității uigure din China, asimilându-l genocidului. Este prima poziție oficială pe care un stat membru UE o adoptă în problema minorității uigure.

În procesul de adoptare a deciziei de a sancționa persoane din cele 6 state enumerate mai sus urmează să fie consultat și Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr