fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Eurostat: Economia României, pe locul 13 în UE. Am depăşit Grecia, Portugalia și Cehia

Economia României se situează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019 privitor la… Mai mult

08.05.2020

La obiect

România – penultima în UE la costul muncii, dar prima la creșterea lui

România s-a plasat în 2019 pe penultimul loc între statele membre UE în ce privește costul orar al muncii (întreaga economie, mai puțin agricultura și… Mai mult

08.05.2020

La obiect

”Ungaria nu mai este o democrație” – Raport ”Nation in Transit 2020” al Freedom House. Evaluarea libertăților în Europa

Ungaria nu mai este o democrație, Polonia coboară alarmant pe același drum, democrația în Balcani se deteriorează sub influența Chinei și Rusiei, iar UE nu… Mai mult

07.05.2020

Digital

În marș forțat către digitalizare – ce s-a făcut, ce e de făcut în continuare

Digitizarea este cel mai bun lucru care s-a întâmplat în România în perioada stării de urgență. Statul român, dar și o serie de instituții, au… Mai mult

07.05.2020

UE pregătește o nouă procedură de acceptare a noilor membri. Oficial de la Skopje: Promisiunile nu mai sunt suficiente

de Iulian Soare , 11.12.2019

Uniunea Europeană modifică procedura pentru acceptarea de noi membri, intervențiile urmând, printre altele, să garanteze că ”dacă o parte îşi respectă obligaţiile, atunci şi cealaltă trebuie să facă la fel”.

Reforma este considerată necesară după ce Franța s-a opus lansării negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Metodologia revizuită pentru tratativele de extindere va fi prezentată în ianuarie și urmează să facă negocierile de aderare mai ”credibile şi predictibile pentru toate părţile”, a declarat comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, marți seara, la finalul Conferinţei interguvernamentale de aderare UE-Serbia.

Politica de extindere şi integrarea Balcanilor Occidentali în UE constituie ”un obiectiv strategic important pentru UE şi statele membre”, a explicat oficialul european, citat de Agerpres.

Anunţul intervine după ce în octombrie Franţa – susţinută de Danemarca şi Olanda – a blocat lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Parisul, Copenhaga şi Haga susţin că cele două ţări au nevoie de reforme suplimentare în administraţie şi în sistemul de justiţie, iar pentru declanşarea acestui proces este obligatorie unanimitatea statelor membre.

Opoziţia Franţei a înfuriat guvernul pro-occidental de la Skopje, care a schimbat numele ţării din Macedonia în Macedonia de Nord pentru a elimina obiecţiile formulate de Grecia, ce are în componenţă o provincie istorică numită Macedonia.

În luna noiembrie, Parisul a declarat că este nevoie de o reformă a procesului de extindere a UE şi că blocul comunitar ar trebui să se concentreze pe rezolvarea propriilor probleme înainte de a lua în considerare acceptarea de noi membri.

În prezent, procesul de aderare presupune negocierea a 35 de capitole, prin care statul candidat respectiv trebuie să-şi alinieze legislaţia la cea a Uniunii Europene. Capitolele pot fi negociate simultan, dar acordul de aderare poate fi convenit numai după încheierea tuturor capitolelor de negociere.

Ministrul de Externe al Macedoniei de Nord: Daţi-ne speranţă, primiţi-ne în Uniunea Europeană!

Uniunea Europenă trebuie să-şi respecte promisiunea de a începe negocierile de aderare cu Macedonia de Nord, mesajele de încurajare nu sunt de ajuns, a avertizat ministrul de Externe de la Skopje, citat de Agerpres.

Ţara nu va cădea în „capcana victimizării” după al treilea refuz al liderilor UE pentru deschiderea negocierilor de aderare, a dat asigurări Nikola Dimitrov.

Noua Comisie Europeană prezidată de germana Ursula von der Leyen doreşte să se meargă înainte cu procesul de aderare.

Comisarul european pentru extindere, ungurul Oliver Varhelyi, s-a declarat convins luni că UE „îşi va corecta greşeala” deschizând negocierile de aderare la începutul lui 2020.

„Promisiunile nu mai sunt suficiente”, a avertizat Nikola Dimitrov, venit la Bruxelles să participe la reuniunea miniştrilor de externe din UE.

„Cred că suntem într-un stadiu în care avem nevoie de o decizie pentru a le da cetăţenilor noştri speranţa că Europa ia cu adevărat în serios perspectiva noastră europeană”, a subliniat el.

Macedonia de Nord organizează în luna aprilie alegeri anticipate şi decepţia prilejuită de ultimul refuz riscă să fie exploatată de partidele naţionaliste, să îndepărteze ţara de UE şi să o apropie de Rusia.

Liderii celor şase ţări candidate din Balcanii de Vest – Macedonia de Nord, Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru şi Serbia – se întâlnesc cu omologii lor din UE pentru un summit la Zagreb, pe 6 şi 7 mai anul viitor.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.12.2019

Un raspuns

  1. Dan T
    12.12.2019, 9:36 am

    Incepe reforma UE-trebuie inceput de undeva si e foarte bine ca se cer indepliniri nu promisiuni. Ma rog, ne convine acum, suntem deja in UE si le-am facut/ le facem probleme cu, inca, repercusiuni minime.

Lăsați un comentariu


Europa

Ministrul german al Sănătății: În privința OMS, președintele Trump are dreptate

Iulian Soare

Președintele Donald Trump ”are dreptate” în privința necesității reformării OMS, a declarat ministrul german al Sănătății, Jens Spahn (foto), într-un interviu acordat Financial Times. Jens… Mai mult

Stiri

România, statul cu cea mai mică pondere a angajaților care au lucrat de acasă din cauza Covid-19

Mariana Bechir

România este țara UE cu cea mai mică pondere de angajați care au lucrat de acasă, ca urmare a riscului generat de noul coronavirus, conform… Mai mult

Europa

Mașinile au devenit un ”smartphone pe roți”. Experții în securitate cibernetică avertizează asupra protecției datelor

Vladimir Ionescu

Mașinile încep să semene tot mai mult cu un ”smartphone pe roți”, stocând informații precum locul în care ne aflăm, cum conducem, cu cine vorbim… Mai mult

Europa

Șeful Eurogrup: Fondul de redresare de 500 de miliarde de euro e un pas spre uniunea fiscală a UE

Iulian Soare

Planul de creare a unui fond de redresare, în valoare de 500 miliarde de euro, propus de Franţa şi Germania pentru a ajuta UE să… Mai mult

Europa

BERD: Accesul la piața românească de obligaţiuni – raport favorabil eficiență/cost datorită costului redus

Adrian N Ionescu

Accesul investitorilor la piaţa românească de obligațiuni (de stat şi corporatiste) este cel mai ușor și costurile participării sunt cele mai mici față de  piețele… Mai mult

Europa

Angela Merkel susține că protecționismul nu este un răspuns adecvat la criza coronavirus

Iulian Soare

Statele nu ar trebui să apeleze la renaționalizări și protecționism pentru a răspunde ”recesiunii globale adânci” cauzate de criza coronavirus, este de părere cancelarul german… Mai mult

Europa

Administrația Trump a redus redevențele producătorilor de petrol și gaze

Vladimir Ionescu

Administrația Trump a redus redevențele pe care unele companiile energetice le datorează pentru resursele de petrol și gaze exploatate de pe proprietățile publice. Nivelul de… Mai mult