miercuri

27 martie, 2024

27 august, 2020

Uniunea Europeană ar putea deveni cel mai mare emitent de obligațiuni verzi al lumii, odată cu prima sa emisiune de astfel de instrumente, care este programată în viitorul apropiat, potrivit unei surse din Comisia Europeană, citată de Bloomberg.

Emisiunea de obligațiuni verzi este menită să finanţeze o parte din fondul de relansare a economiei europene, în valoare de 750 miliarde de euro.


Emisiunile totale de obligaţiune verzi ale UE ar putea ajunge la 225 miliarde de euro, potrivit estimărilor agenţiei de evaluare financiară S&P Global Ratings. Este un volum similar cu totalitatea obligaţiunilor verzi emise la nivel mondial anul trecut, potrivit calculelor Bloomberg.

Obligațiunile verzi sunt titluri de credit emise pentru obținerea de resurse financiare, care să fie folosite exclusiv pentru investiții în producția de energie regenerabilă, pentru reducerea emisiilor de gaze de seră, ca și a consumului de energie, prin creșterea eficienței energetice.

Criterii europene de clasificare

În 12 iunie, Comisia Europeană a lansat în consultare publică propunerile privind elaborarea unui standard european de clasificare a obligațiunilor verzi emise în UE (EU Green Bond Standard).

Standardul este menit să înlăture diferențele dintre diferitele standarde folosite de emitenții europeni până acum,  potrivit documentelor Comisiei Europene.


Totodată, „EU Green Bond Standard” va face posibilă și emisiunea de către o instituție europeană de astfel de instumente, în numele UE.

Țări UE precum Franța, Irlanda, Lituania, Polonia, Cehia și Ungaria au emis deja obligațiuni verzi de miliarde de euro, cu scopul finanțării investițiilor în energie regenerabilă și decarbonare.

(Citiți și: „Economia viitorului iminent și finanțarea ei: Polonia, Ungaria şi Cehia sunt între primii 10 emitenţi de „obligaţiuni verzi”. România nu e deloc”)

Consultarea va dura până la 2 octombrie, iar propunerea legislativă care va rezulta va conține setul de linii directoare, prin care se va introduce criteriile pentru obligaţiunile verzi ale UE.

Atracția obligațiunilor verzi

Piața obligațiunilor verzi „va schimba lucrurile. Va atrage mai mulţi investitori ceea ce va însemna o cerere mai mare. Aceasta este spirala pe care o căutam”, a spus Sean Kidney, director la Climate Bonds Initiative, o organizație care se ocupă de certificarea obligațiunilor verzi, care trebuie avizate de o terță parte pentru a intra pe piață.

Piaţa obligaţiunilor verzi a debutat în urmă cu mai mult de un deceniu, dar a explodat în ultimii ani, pe măsură ce marii investitori caută oferte sustenabile.

Franţa este cel mai mare emitent de obligaţiuni verzi din Europa, iar Germania ar putea emite obligaţiuni verzi în valoare de aproximativ 11 miliarde de euro, în acest an.

Oficialii suedezi urmează să se întâlnească cu investitorii în cursul acestei săptămâni pentru a începe să emită obligaţiuni verzi.

Planul european de rekansare se întinde până în 2024, iar emisiunile de obligaţiuni vor avea maturități de mai multți ani.

Piața acestor instrumente a înregistrat „o evoluţie pozitivă în termeni de maturitate, amploare şi lichiditate. Aceasta este o evoluţie structurală, reală, care creează încredere”, a declarat Mitch Reznick, director pentru instrumente sustenabil cu venit fix la Hermes Fund Managers Ltd.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: