duminică

23 iunie, 2024

13 august, 2021

Uniunea Europeană nu poate gestiona o criză a migrației, din Afganistan, similară celei din 2015 şi trebuie să acţioneze pentru a opri cât mai mulţi afgani să-şi părăsească ţara aflată în conflict civil, a avertizat ministrul grec al Migrației, Notis Mitarachi (foto), citat de Reuters.

Grecia şi alte cinci state membre ale UE (Austria, Belgia, Danemarca, Germania şi Țările de Jos) au semnat miercuri o scrisoare comună în care cer Comisiei Europene continuarea expulzării migranţilor afgani ale căror cereri de azil în blocul comunitar au fost respinse.

Ulterior, Germania şi Țările de Jos au revenit asupra acestei inițiative și au anunţat că suspendă expulzările către Afganistan, în contextul intensificării conflictului armat din această ţară.


Ministrul grec Notis Mitarachi, care a semnat scrisoarea din partea Greciei, a avertizat că poziția Germaniei și Țărilor de Jos „va trimite un mesaj greşit” şi va încuraja tot mai mulţi afgani să încerce să ajungă în Europa. ”Categoric nu, UE nu este pregătită şi nu are capacitatea de a gestiona o altă criză majoră a migraţiei”, a afirmat Notis Mitarachi.

Pe de altă parte, ONU a cerut vineri vecinilor Afganistanului să-și păstreze granițele deschise, pe măsură ce crește numărul civililor care fug de atacurile talibanilor.

Vineri, talibanii au pus mâna pe al doilea oraș ca mărime al țării, Kandahar, una dintre cele mai recente capitale de provincie capturate. Este cea mai importantă înfrângere a guvernului afgan de la începutul ofensivei insurgenților, după retragerea trupelor internaționale. Orașul sudic de 600.000 de oameni a fost odată bastion taliban și este important din punct de vedere strategic și ca centru comercial.

Tot vineri, alte două capitale de provincii au căzut în mâinile talibanilor. Forțele de securitate afgane sunt depășite complet de luptătorii talibani. În multe dintre situații, soldații afgani s-au predat fără să opună rezistență.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: