5 noiembrie, 2024

Oficiul european antifraudă, OLAF, a deschis o anchetă privind o breșă legală care permite unor țări precum Turcia să exporte petrol rusesc sancționat în UE, sub o etichetă diferită, conform a două persoane familiarizate cu situația, transmite Politico.

Ancheta vine după ce publicația străină a dezvăluit că milioane de barili de petrol din Rusia ajung în UE, după ce sunt reetichetate în Turcia, în ciuda interdicției UE asupra acestor importuri. Schema este posibilă datorită unei excepții, care permite intrarea în UE a combustibililor „amestecați”, atât timp cât sunt etichetați ca fiind non-rusești.

Această breșă a generat până la 3 miliarde de euro pentru Moscova doar din trei porturi turcești în cele 12 luni de la impunerea sancțiunilor europene asupra importurilor de petrol rusesc, în februarie 2023.


Practica arată modalitățile creative prin care Rusia ocolește sancțiunile UE și își protejează comerțul cu combustibili fosili, care reprezintă aproape jumătate din veniturile Kremlinului. Anul trecut, Politico a dezvăluit că Moscova a câștigat un alt miliard de euro dintr-o breșă similară în sancțiunile UE aplicate în Bulgaria.

Ancheta vine și pe fondul deteriorării relațiilor dintre Bruxelles și Ankara din cauza apropierii Turciei de Rusia. OLAF nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii.

(Citește și: ”Un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: UE țintește GNL-ul rusesc și banii Moscovei care ajung la partide, ONG-uri și mass-media din Europa”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: