vineri

29 martie, 2024

10 noiembrie, 2020

Comisia Europeană a confirmat luni că a impus tarife vamale suplimentare în valoare de 4 miliarde de dolari pentru produse americane importate în UE.

Începând de marți, UE impune tarife de 15% pe exporturile americane de avioane și subansamble de aviaoane, și de 25% pe mai multe produse de la tractoate până la tutun, nuci, sucuri de fructe, pește, alcool și echipamente pen tru cazinouri.

La rândul lor, SUA pot crește tarifele de 15% deja impuse pe avioanele Airbus și pe alte produse precum brînzeturile, măslinele și whisky.


Comisia spune că, totuși, obiectivul său principal este să convingă SUA să negocieze o soluție, pentru că altfel beneficiarii acestei confruntări sunt chinezii de la COMAC, potrivit Reuters.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a motivat tarife vamale suplimentare cu argumentul subvenţiilor acordate de Washington producătorului de avioane Boeing, speță în care Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a permis oficial, Uniunii Europene, în 26 octombrie, să impună supratarifele.

OMC a luat decizii în oglindă: în urmă cu un an, a acordat și SUA dreptul de a impune tarife vamale suplimentare din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus. Valoarea tarifelor suplimentare pe importurile americane de produse europene a fost de 7,5 miliarde de dolari.

Robert Lighthizer, reprezentantul american pentru Comerţ (USTR) şi-a exprimat dezamăgirea privind decizia Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare, dar s-a abţinut să ameninţe, ca în urmă cu o lună, că SUA vor reacţiona cu noi acţiuni, potrivit Reuters.


Uniunea Europeană și majoritatea statelor membre l-au felicitat călduros pe Joe Biden pentru victoria în alegerile prezitențiale americane, mesajele exprimând încrederea că se vor reconstrui relațiile politice și economice cu UA, afectate puternic de politica lui Donald Trump.

Comisia Europeană a avut discuții informale cu membrii echipei lui Joe Biden, iar discuțiile ar fi confirmat că sunt multe lucruri de făcut pentru coordonarea eforurilor în mai multe direcții, de la reformarea regulilor comerciale internaționale, până la includerea schimbărilor climatice în problemele comerciale, potrivit lui Valdis Dombrovskis .

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: