duminică

19 mai, 2024

8 mai, 2024

UE a aprobat planul de a folosi profiturile generate de pe urma investirii activelor rusești înghețate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina.

Ambasadorii statelor membre reuniți miercuri la Bruxelles au aprobat planul după ce Belgia, scrie Politico, a acceptat să schimbe modul în care tratează veniturile din impozite pe numerar – ultimul obstacol major în calea înțelegerii.

90% din bani merg pe achiziții de armament, 10% la ajutor non militar

Profiturile generate de investirea activelor Rusiei imobilizate în Belgia – unde sunt păstrate o mare parte a activelor înghețate în Europa – valorează între 2,5 și 3 miliarde de euro pe an.


„Banii vor servi pentru a sprijini redresarea și apărarea militară a Ucrainei în contextul agresiunii ruse”, a anunțat guvernul belgian, care deține președinția rotativă de șase luni a UE, într-un mesaj pe X.

Nouăzeci la sută din profiturile obținute de pe urma investirii activelor înghețate vor fi folosite pentru cumpărarea de arme, restul de 10 la sută vor fi direcționate spre ajutor ne militar. Acordul deschide calea pentru ca UE să trimită banii în țara devastată de război în iulie.

Inițiativa este separată de o acțiune mai largă a SUA de a confisca activele în întregime pentru a sprijini Ucraina, o mișcare care este respinsă de cele mai mari guverne ale UE din cauza temerilor legate de repercusiunile legale și de volatilitate financiară.

Guvernul belgian a acceptat ca, din 2025, să canalizeze veniturile fiscale din profit într-un fond comun al UE sau G7 pentru Ucraina. Aceste venit fiscal s-a ridicat la 1,7 miliarde de euro în 2024.

Belgia a redus și taxa de gestionare a activelor rusești


Decizia Belgiei vine după ce SUA și mai multe țări din UE – în frunte cu Germania – au făcut presiuni asupra guvernului pentru a preda banii Ucrainei. Belgia are un rol important de jucat, deoarece Euroclear, depozitarul de valori mobiliare cu sediul la Bruxelles, deține cea mai mare parte a activelor imobilizate ale Rusiei în Europa.

Într-o altă concesie de ultimă oră, Belgia a redus și taxa pe care Euroclear o percepe pentru gestionarea activelor înghețate la 0,3%.

Cel mai recent text al planului UE a oferit țărilor ”neutre” – Austria, Irlanda, Malta și Cipru – posibilitatea de de a nu adera la proiectul cumpărării de arme și muniții pentru Ucraina – posibil asigurând sprijinul acestora pentru acord. Șefii de state și guverne UE urmează să aprobe acordul miercurea viitoare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: