joi

7 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 octombrie, 2019

Michel Barnier, negociatorul- șef al UE pentru Brexit, i-a fixat premierului Boris Johnson un termen limită pentru a accepta soluția europeană referitoare la frontieră, scrie The Guardian.

Oficialul a explicat că are nevoie de un text juridic până la finalul zilei pentru a putea face recomandarea ca liderii UE să aprobe un acord la summitului din 17 – 18 octombrie al Consiliului European.

Acord ce ar trebui apoi prezentat de partea britanică Parlamentului de la Londra.


Cele mai recente propuneri prezentate de Marea Britanie nu sunt suficient de bune, a declarat marţi negociatorul-şef al UE, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE (CAG) de la Luxemburg.

Michel Barnier le-a spus miniștrilor că nu există nicio șansă pentru semnarea unui acord la summitul de joi, de la Bruxelles, al șefilor de stat și de guvern ai UE, adică înaintea sesiunii speciale parlamentare ce va avea loc sâmbătă la Londra.

Oficialul le-a propus statelor membre ca el să anunțe miercuri dacă negocierile cu Londra vor continua sau nu săptămâna viitoare.

Un alt diplomat a declarat că nu există un termen limită oficial, dar că Barnier le-a spus participanţilor la CAG că are nevoie de un text juridic până la finalul zilei pentru a putea să le transmită miercuri ambasadorilor statelor membre pe lângă UE (COREPER) că recomandarea sa este ca liderii Celor 27 să aprobe la summit un acord.


Prim-ministrul Finlandei, Antti Rinne, al cărui guvern deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene l-a avertizat pe Boris Johnson că obţinerea unui acord în timpul acestei săptămâni va fi imposibilă și negocierile vor fi reluate săptămâna viitoare.

Simon Coveney, viceprim-ministrul irlandez a sugerat, de asemenea, că discuţiile ar putea să continue până săptămâna viitoare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Michel Barnieri și-a anulat marți dimineața o conferință de presă, semn că discuțiile nu s-au încheiat și nu au fost epuizate toate șansele de a se ajunge la o înțelegere înaintea reuniunii de joi.

Boris Johnson a declarat public în mai multe rânduri că nu va mai cere o amânare a Brexitului dincolo de 31 octombrie deşi există o lege votată în Parlamentul de la Londra care îl obligă să facă acest lucru dacă un acord nu este obţinut în timp util.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: