marți

31 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 octombrie, 2020

Uniunea Europeană va finanța transferul pacienților peste granițe în interiorul blocului pentru a evita colapsul rețelelor naționale de spitale, în condițiile în care infecțiile cu COVID-19 și spitalizările cresc pe continent.

După conferința video la care au participat liderii UE 27, joi seara, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a precizat, citată de Euractiv, că executivul european va pune la dispoziție 220 milioane euro pentru transferul peste granițe al bolnavilor Covid-19.

La reuniunea de joi, liderii europeni au promis să își coordoneze mai bine eforturile în lupta contra răspândirii virusului, în perioada în care numărul îmbolnăvirilor a depășit 10 milioane, făcând din Europa, din nou, epicentrul pandemiei.


Liderii UE au mai decis, potrivit Politico, ca, spre deosebire de primul val al pandemiei, să mențină deschise granițele interne ale Uniunii, să își îmbunătățească sistemele de testare și de monitorizare, să țină sub strictă supraveghere starea rețelelor sanitare proprii, să pregătească campanii rapide de imunizare imediat ce apar noile vaccinuri și să transfere peste granițe pacienții, dacă propriul sistem sanitar atinge capacitatea maximă de tratament.

În timpul celor 3 ore de discuții, cei 27 de lideri de state și de guverne au mai discutat despre ”oboseala” cu care cetățenii europeni respectă restricțiile impuse în pandemie.

Președintele Comisiei a mai declarat că UE va lansa o platformă care să îi reunească pe specialiștii care consiliază UE și guvernele naționale în chestiuni legate de pandemie. Platforma, afirmă Ursula von der Leyen, va facilita schimbul de bune practici și accesul la cele mai recente cercetări medicale în virusologie.

Comisia a anunțat Consiliul că își intensifică eforturile pentru a obține potențialele vaccinuri împotriva coronavirus, discutând în prezent cu alte 4 companii după ce deja are contracte cu alte 3.


UE a încheiat contracte pentru vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca, Sanofi și Johnson & Johnson și negociază cu Moderna, CureVac, asocierea Pfizer – BionTech și Novavax.

Ursula von der Leyen a asigurat că odată ce primul vaccin va fi disponibil, statele membre vor avea acces simultan, în cantități proporționale cu numărul populațiilor.

Președintele Consiliului, Charles Michel, a făcut apel la liderii UE să aprobe rapid mecanismele de alocare a fondurilor prevăzute în planurile de relansare, pentru a limita efectele pe care pandemia le produce în economii și societăți.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: