miercuri

24 aprilie, 2024

17 februarie, 2020

Uniunea Europeană demarează primii pași în direcția reglementării noilor tehnologii, cum ar fi inteligența artificială sau recunoașterea facială, printr-un amplu proces de consultare publică.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a fost însărcinată cu dezvoltarea unei strategii europene pentru inteligența artificială (IA). Pentru Europa, problema esențială este găsirea unor soluții pentru accelerarea implementării soluțiilor IA în sectorul industrial, în contextul în care doar 18% din companiile europene folosesc astfel de tehnologii.

Până acum, Uniunea Europeană a fost mai interesată de scrierea regulilor pentru IA decât de implementarea tehnologiilor, notează Politico. În consecință, majoritatea companiilor care doresc să adopte soluții IA se văd nevoite să apeleze la furnizori din SUA sau China – cei doi lideri mondiali incontestabili din acest domeniu.

(Citiți și: ”Șeful Google: Inteligența artificială e prea importantă pentru a nu fi reglementată. Divergența SUA-UE pe tema AI”)


Cele două state domină inovarea din zona de inteligență artificială. Circa 45% din patentele legate de IA sunt înregistrate în SUA, iar alte 40% în China. Cele două state sunt lideri și în privința cheltuielilor publice. Două treimi dintre universitățile și institutele de cercetare care înregistrează patente sunt în China. De asemenea, cele două țări sunt și lideri în zona comercială. Patru companii americane dețin aproximativ un sfert din cota de piață a soluțiilor IA de la nivel mondial.

Europenii au, în contrast, rezultate slabe. În top 30 de entități care au aplicat pentru cele mai multe patente legate de IA, doar patru sunt europene. Nici viitorul nu sună promițător. Dintre cele mai promițătoare 100 de startup-uri din domeniul inteligenței artificiale, doar două provin din state europene (cinci sunt din Marea Britanie), iar acestea nu au reușit să obțină finanțări la fel de generoase precum competiția americană sau chineză.

Un studiu realizat de McKinsey arată că cea mai mare barieră în calea dezvoltării de tehnologii de IA în Europa este lipsa abilităților necesare. Fără Marea Britanie, UE are un mare deficit de cercetători și programatori în domeniu și mari dificultăți în retenția puținilor care există.

(Citiți și: ”Interviu: A Patra Revoluție Industrială și deglobalizarea. Surprinzătoarele avantaje, inclusiv militare, ale națiunilor mici”)

O altă problemă pe care companiile europene o au este legată de capacitatea algoritmilor de a învăța, având în vedere dificultate obținerii și prelucrării de date, UE având reguli mult mai stricte în acest domeniu, față de SUA sau China, notează Politico.


”Unul dintre motivele pentru care nu avem un Facebook (european, n.r.) este pentru că nu le-am oferit niciodată companiilor europene o piață unică completă în care să-și poată crește businessurile”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență.

O așa-numit ”white paper” pe tema implementării inteligenței artificiale și o strategie privind folosirea datelor ar urma să fie prezentată de Comisie miercuri, transmite presa internațională.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: