duminică

14 iulie, 2024

28 septembrie, 2023

Consiliul Justiție și Afaceri Interne voteză joi eliminarea taxelor de roaming pentru cetățenii Republicii Moldova, potrivit agendei reuniunii.

Potrivit deciziei, de la 1 ianuarie 2024, vizitatorii moldoveni în UE vor putea să își folosească telefoanele mobile în aceleași condiții de preț ca și cum s-ar afla în Moldova, în timp ce călătorii din UE vor beneficia de aceleași drepturi atunci când vizitează Moldova.

Aducerea Republicii Moldova în zona UE „roam like at home” este una dintre acțiunile-cheie ale Planului de acțiune prioritar UE-Moldova, convenit în iunie 2023.


În urma acordului Consiliului, Comitetul de asociere UE-Moldova va trebui să adopte o decizie comună în cadrul configurației comerciale pentru a modifica anexa la Acordul de asociere în vederea încorporării celei mai recente legislații UE privind telecomunicațiile și serviciile poștale.

Republica Moldova are statut de asociat la UE, statut primit anul trecut.

Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere (CPA) UE – Moldova au adoptat în primăvară o declarație în care solicită începerea negocierilor de aderarea la UE a Republicii Moldova cât mai curând posibil, până la finalul anului, după îndeplinirea celor 9 recomandări transmise de Comisia Europeană.

Membrii CPA au mai solicitat liberalizarea totală a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, integrarea Republicii Moldova cât mai curând în Piața Unică Europeană și creșterea sprijinului financiar acordat de UE.


Comisia Europeană a actualizat, în iunie, stadiul de pregătire al statelor candidate pentru aderare la UE. Potrivit actualizării, R. Moldova a îndeplinit complet trei dintre cele nouă recomandări ale Comisiei Europene și a făcut „progrese bune” în alte două domenii.

Recomandările îndeplinite sunt în domeniile implicării societății civile în procesul de luare a deciziilor și în domeniul protecției drepturilor omului. De asemenea, autoritățile de la Chișinău au reușit să remedieze complet deficiențele legislative identificate de Comisia de la Veneția.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: