joi

25 aprilie, 2024

18 noiembrie, 2016

cordul pentru centrala de la Paks a fost semnat cu ocazia vizitei lui Vladimir Putin la Budapesta, în februarie 2015
Acordul pentru centrala de la Paks a fost semnat cu ocazia vizitei lui Vladimir Putin la Budapesta, în februarie 2015

Uniunea Europeană a închis joi un dosar de infringement care are ca obiect construirea complexului nuclear de la Paks, construit de Ungaria în cooperare cu Rusia, cu o finanțare de 10 miliarde de euro asigurată de partea rusă.

Decizia vine într-un moment în care comisarul Günther Oettinger, comisar european pentru Piața digitală, se află sub tirul criticilor după ce presa a relatat faptul că s-a deplasat în Ungaria, în luna mai, cu un avion privat al unui important om de afaceri german- Klaus Mangold- cu strânse legături cu Moscova, Budapesta și proiectul Paks.

Günther Oettinger a fost comisar pentru Energie în 2014, când Ungaria a anunțat decizia de a construi în colaborarea cu Rusia proiectul Paks II- centrală care va funcționa cu combustibil nuclear rusesc și finanțată cu credite din Rusia. Analiza proiectului Paks s-a transformat rapid într-un test pentru Europa, care urma să își demonstreze capacitatea de a contracara dominația Rusiei asupra pieței europene de energie.

Comisia a constatat că Ungaria a fost obligată de ”exclusivități tehnice” să colaboreze cu Rusia


În noiembrie 2015, după de Oettinger a predat portofoliul energiei, Comisia Europeană a anunțat că investigează modul în care s-a atribuit contractul de lucrări la Paks- fără licitație publică.

La lansarea dosarului, Bruxelles-ul a afirmat: ”Guvernul ungar a atribuit direct lucrările de construcție a două noi reactoare și lucrările de renovare a două reatoare, la uzina de la Paks, fără o procedură transparentă”.

În ciuda acestei opinii preliminare, Politico anunță că, joi, Comisia Europeană a închis acest dosar, fără a anunța public decizia. Aceasta este însă consemnată în registrul de cazuri.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că atribuirea contractului a fost considerată legală pe baza unor motive de ”exclusivitate tehnică”.


”În plus, Ungaria s-a angajat ca majoritatea altor componente ale proiectului să fie subcontractate, cu respectarea regulilor de transparență, tratament egal și nediscriminării”,  a precizat sursa citată.

Oficialii ungari au salutat decizia Comisiei Europene în cadrul unei conferințe de presă organizate la Budapesta.

În martie 2015, UE a obligat Ungaria să reducă la jumătate valabilitatea contractului de 10 ani încheiat cu compania Rosneft pentru furnizarea de carburanți.

Singurul obstacol în fața proiectului Paks rămâne investigația UE legată de posibile ajutoare de stat acordate proiectului.

Klaus Mangold, consilier remunerat al guvernului Orban

Budapesta a confirmat că omul de afaceri german Klaus Mangold, proeminent lobbyist al afacerilor germane în Rusia, este consilier al guvernului Orban, calitate remunerată. Klaus Mangold este membru al Consiliului de Administrație al băncii de investiții Rothschild, care a emis un raport economic pozitiv pentru proiectul Paks.

Günther Oettinger a asigurat că acceptul de a călători cu avionul privat al lui Klaus Mangold nu a generat niciun fel de conflicte de interese, afirmând că a fost obligat să apeleze la acest mijloc de transport din cauză că nicio cursă regulată nu i-ar fi permis să ajungă la timp la Budapesta, acolo unde a participat la un eveniment legat de digitalizarea industriei de transport. ”Proiectul Paks nu a fost discutat”, a afirmat Oettinger.

/

Comisia Europeană a prezentat în februarie 2016 pachetul de măsuri privind securitatea energetică elaborat pentru pregătirea UE în vederea tranziției energetice mondiale și a eventualelor întreruperi ale aprovizionării cu energie.

Printre principiile statuate de UE se numără și acela că Uniunea trebuie să se asigure că acordurile interguvernamentale semnate de statele sale membre cu țările terțe (precum Rusia) și care sunt relevante pentru securitatea aprovizionării cu gaze a UE sunt mai transparente și că ele respectă pe deplin dreptul UE.

Decizia introduce o verificare ex-ante de către Comisie a compatibilității acestor acorduri cu normele din domeniul concurenței și cu legislația privind piața energetică internă înainte de negocierea, semnarea și parafarea acordurilor.

Este necesar ca statele membre să țină seama pe deplin de avizul Comisiei înainte de semnarea acordurilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: