luni

26 septembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 mai, 2021

Un avocat al Uniunii Europene a acuzat miercuri AstraZeneca că nu și-a respectat contractul pentru furnizarea de vaccinuri COVID-19 semnat cu blocul UE 27  și a solicitat unei instanțe belgiene să impună companiei o amendă și penalități de întârziere pentru dozele nelivrate.

Potrivit Reuters, UE cere 10 euro per doză pentru fiecare zi de întârziere în livrarea vaccinurilor, compensație pentru faptul că AstraZeneca nu a respectat contractul cu Uniunea Europeană.

Avocatul Rafael Jafferali a mai spus în instanță că UE cere și penalități de 10 milioane de euro pentru încălcarea contractului semnat cu UE.


Verdictul instanței este așteptat luna viitoare.

Prețul exact plătit producătorilor de vaccinuri nu a fost dezvăluit de Bruxelles, dar informațiile existente indică un preț de circa 2 euro pe doză în cazul AstraZeneca.

Contractul semnat de Comisia Europeană cu AstraZeneca, prevedea 300 de milioane de doze pentru cele 27 de țări membre, eșalonat, în cursul anului 2021, notează AP. De asemenea, în contract exista și opțiunea a 100 de milioane de doze suplimentare, la care Bruxelles-ul a renunțat din cauza întârzierii livrărilor.

AstraZeneca a livrat doar 30 de milioane de doze în primul trimestru.


De atunci ritmul livrărilor a crescut ușor, dar – potrivit Comisiei Europene – compania farma este pe cale să furnizeze doar 70 de milioane de doze în trimestrul al doilea, în condițiile în care promisese să aducă în statele membre 180 de milioane de doze.

Avocatul UE; Rafael Jafferali, a declarat în fața instanței că AstraZeneca apreciază că va livra numărul total de vaccinuri promis până la sfârșitul lunii decembrie, dar a adăugat că, ”fiind vorba de o întârziere de șase luni, este evident un eșec”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

”Personalitatea economică” a județelor din România, respectiv sectoarele care produc cea mai mare parte a valorii adăugate brute (VAB) de la nivel local, variază semnificativ de la județ

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: