cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

”UE că se află pe calea autodistrugerii” – analiză în The Guardian a mesajelor transmise din România de Viktor Orban

28 iulie, 2024

Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orbán, a declarat sâmbătă că UE ”alunecă spre uitare”, într-un discurs incoerent anti-occidental în care a avertizat despre o nouă „ordine mondială” orientată spre Asia, în timp ce și-a exprimat sprijinul în favoarea unei noi președinții a lui Donald Trump.

O analiză Associated Press publicată de The Guardian:

”Ne confruntăm cu o schimbare a ordinii mondiale”

„Europa a renunțat să-și mai apere interesele. Tot ce face Europa astăzi este să urmeze necondiționat politica democraților americani chiar și cu costul autodistrugerii. Va avea loc o schimbare cum nu s-a mai văzut în 500 de ani. Ne confruntăm cu o schimbare a ordinii mondiale”, a spus Orban indicând China, India, Pakistan și Indonezia ca devenind „centrul dominant” al lumii.


Orban a afirmat că Statele Unite au fost în spatele exploziilor din 2022 care au avariat gazoductul Nord Stream construit pentru a transporta gaze din Rusia în Germania, explozii pe care le-a numit „un act de terorism săvârșit la indicația evidentă a americanilor”. Premierul Orban nu a oferit vreo probă în sprijinul afirmațiilor sale.

Considerațiile liderului de dreapta vin în contextul criticilor în creștere ale parternerilor săi europeni după ce a plecat într-o „misiune de pace” la Moscova și Beijing în această lună, cu scopul de a intermedia un final al războiului din Ucraina. Orban este considerat ca fiind de departe liderul UE care are relațiile cele mai cbune cu Kremlinul.

”Ucraina se va reîntoarce în poziția de stat-tampon”

În ce privește Ucraina, Orban și-a arătat îndoiala că această țară sfâșiată de război va deveni membru NATO sau UE. „Noi, europenii, nu avem bani pentru asta. Ucraina se va reîntoarce în poziția de stat-tampon”, a declarat acesta, adăugând că garanții internaționale de securitate „vor fi înscrise într-o înțelegere între SUA și Rusia”.

De la începerea războiului, Orban s-a diferențiat de ceilalți lideri din UE, refuzând să furnizeze Kiev arme cu care să se apere împotriva forțelor rusești și, în mod constant, a întârziat, diminuat sau blocat eforturile de a trimite ajutor financiar Ucrainei și de a impune sancțiuni Moscovei.


Orban folosește în mod obișnuit platforma oferită de Universitatea de Vară Tusvanyos din România pentru a indica direcția ideologică a guvernului său și pentru a-și bate joc de standardele Uniunii Europene, în care Ungaria a intrat în 2004.

Elogii adus lui Donald Trump

Ungaria deține actualmente președinția rotativă a UE, în timpul căreia Orban a promis „să facă Europa măreață din nou” și a sprijinit candidatura lui Donald Trump la alegerile din acest an. Orban l-a vizitat pe Trump de două ori în acest an, la reședința sa din Mar-a-Lago.

Orban a spus sâmbătă că candidatura lui Donald Trump este menită „să scoată poporul american dintr-un stat liberal post-naționalist și să îl readucă înt-un stat-națiune” și a repetat o mulțime de teorii ale conservatorilor potrivit cărora Trump a fost penalizat pe nedrept pentru a-i împiedica candidatura.

„De asta îl vor în închisoare. De asta vor să-i ia bunurile. Și dacă asta nu merge, de asta vor să-l omoare”, a spus Orban referindu-se la tentativa de asasinat asupra lui Trump din această lună.

Ambasadorul american în Ungaria vorbește de riscul schimbării relațiilor SUA cu Ungaria

Ambasadorul american în Ungaria, David Pressman, a răspuns comentariilor lui Orban într-o postare pe X afirmând că această retorică „riscă să schimbe relația Ungariei cu America”.

„Nu avem niciun aliat sau partener care să susțină atât de deschis și fără răgaz un anume candidat la alegerile din SUA, fiind convins că asta va ajuta Ungaria, sau măcar pe el, personal”, a spus Pressman care l-a acuzat pe Orban de colportarea teoriilor conspirației ale Kremlinului privind Statele Unite. „Cu greu ne-am aștepta la așa ceva de la un aliat”, a conchis diplomatul american.

”Migrația, un risc ce nu trebuie asumat”“

Nu este prima dată când Orban se folosește de reuniunea din Transilvania pentru a provoca controverse. În 2014, el a anunțat aici pentru prima dată intenția de a construi „un stat iliberal” în Ungaria, iar în 2022 a provocat un scandal internațional după ce a vituperat împotriva Europei pentru că devine o societate „amestecată rasial”.

Sâmbătă a reluat poziția sa mai veche împotriva imigrației, spunând că aceasta nu este răspunsul la îmbătrânirea populației ungare.

„Nici nu se pune problema creșterii unei populații în declin prin migrare. Experiența vestică a arătat că atunci când sunt mai mulți musafiri decât proprietari o casă nu mai este acasă. Este un risc care nu trebuie asumat”, a spus Orban.

Liderul aflat de cel mai mult timp în funcție, Viktor Orban a devenit un idol al unor conservatori populiști prin opoziția sa intransigentă față de imigrație și drepturile LGBT. De asemenea a îngrădit libertatea presei și a sistemului judiciar și a fost acuzat de către UE pentru încălcarea statului de drept și a standardelor democratice.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. la renuntarea la armament nuclear ucraina a beneficiat de asigurarea rusiei privind statalitatea si suveraniutatea sa

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. la renuntarea la armament nuclear ucraina a beneficiat de asigurarea rusiei privind statalitatea si suveraniutatea sa

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: