joi

28 martie, 2024

1 decembrie, 2018

Uniunea Europeană a aprobat plata primei tranşe de 500 de milioane de euro din cadrul noului program de asistență macrofinanciară (AMF) pentru Ucraina, a anunţat Comisia Europeană vineri.

Odată cu această plată, totalul asistenței macrofinanciare acordate Ucrainei de către UE începând cu anul 2014 va ajunge la 3,3 miliarde de euro, cea mai mare asistență de acest tip acordată vreunei țări din afara UE.

„Uniunea Europeană și-a manifestat constant sprijinul politic și financiar pentru Ucraina. Decizia de astăzi a Comisiei Europene cu privire la efectuarea plății are loc într-un moment crucial, atunci când Ucraina și cetățenii săi se confruntă cu o nouă agresiune din partea Rusiei și trebuie să vadă solidaritate din partea partenerilor internaționali. Un astfel de comportament agresiv nu este acceptabil în Europa de astăzi”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei, responsabil pentru moneda euro și dialogul social, precum și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital.


În cadrul noului program AMF aprobat de Parlamentul European și de Consiliu în iulie 2018, până la un miliard de euro sunt disponibili pentru Ucraina. Programul ajută Ucraina să își acopere nevoile de finanțare și sprijină punerea în aplicare a unei ample agende de reforme structurale. Fondurile AMF sunt disponibile sub formă de credite cu dobândă redusă pe termen lung, condiționate de punerea în aplicare a măsurilor de politică specifice convenite în Memorandumul de înțelegere.

Ucraina a îndeplinit angajamentele de politică convenite cu UE pentru eliberarea primei plăți în cadrul programului. Acestea au inclus măsuri de intensificare a luptei împotriva corupției, de îmbunătățire a transparenței registrelor comerciale, de îmbunătățire a predictibilității mediului fiscal și de consolidare a guvernanței întreprinderilor de stat.

De asemenea, Ucraina a convenit cu Fondul Monetar Internațional (FMI) asupra unui nou acord stand-by, care va înlocui programul anterior în cadrul mecanismului de finanțare extinsă al FMI, continuând astfel angajamentul țării față de FMI.

„Ucraina a îndeplinit angajamentele de politică convenite cu UE pentru eliberarea primei plăți în cadrul programului de asistență macrofinanciară. Acesta este un semnal important și încurajator că Ucraina continuă să facă progrese importante pe calea reformelor, în ciuda actualului mediu de securitate și a viitorului ciclu electoral”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.


Asistența macrofinanciară (AMF) face parte dintr-un angajament mai amplu al UE cu țările vecine și este concepută ca instrument excepțional de reacție la criză al UE. Ea este disponibilă pentru țările vecine ale UE care se confruntă cu probleme legate de balanța de plăți și completează asistența oferită de FMI. Împrumuturile AMF sunt finanțate prin împrumuturi realizate de UE pe piețele de capital. Fondurile sunt apoi date cu împrumut, în condiții financiare similare, țărilor beneficiare. Granturile în cadrul AMF provin de la bugetul UE.

În martie 2018, ca răspuns la solicitarea Ucrainei, Comisia a propus un nou program de asistență macrofinanciară cu un volum de până la 1 miliard EUR. Această propunere a fost adoptată de Parlamentul European și de Consiliu în iulie 2018. Memorandumul de înțelegere a fost semnat de Ucraina și de Comisia Europeană, în numele UE, în septembrie 2018 și ratificat ulterior de Parlamentul Ucrainei.

Până în prezent Ucraina a beneficiat de împrumuturi AMF din partea Uniunii în valoare totală de 2,8 miliarde de euro, din 2014. Acestea includ cele 1,6 miliarde de euro plătite în 2014-2015 ca parte a primelor două operațiuni AMF și cele 1,2 miliarde EUR din 2015-2017, ca parte a celei de-a treia operațiuni.

Pe lângă asistența macrofinanciară, UE sprijină Ucraina printr-o serie de alte instrumente, cum ar fi ajutorul umanitar, sprijinul bugetar, asistența tehnică și mecanismele mixte de sprijinire a investițiilor. În total, UE și instituțiile financiare europene au mobilizat peste 12 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 1 miliard de euro sub formă de granturi începând din 2014 pentru a ajuta Ucraina să își stabilizeze economia, să realizeze reforme cuprinzătoare și să îmbunătățească nivelul de trai al cetățenilor săi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: