miercuri

17 aprilie, 2024

20 februarie, 2024

Ministrul polonez al Justiției, Adam Bodnar, a mers marți la Bruxelles cu un mesaj clar: guvernul său se mișcă rapid pentru a restabili statul de drept și pentru a-și recupera poziția de lider pe scena UE.

Înalți oficiali ai Uniunii Europene au salutat marți planul noului guvern al Poloniei de a răspunde preocupărilor legate de derapajele de la democrație și au exprimat speranța că pot pune capăt anilor de dispute juridice cu Varșovia.

UE a primit ”extrem de pozitiv” propunerile Varșoviei

„După șase ani de discuții și de dezbateri în temeiul Articolului 7, acesta este primul pas înainte care ar putea duce la închiderea procedurii deschise conform Articolului 7”, a anunțat vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourova.


Remarcile ei, anunță Associated Press, au venit după ce ministrul Adam Bodnar, un respectat avocat specializat în drept constituțional și drepturile omului, a prezentat miniștrilor afacerilor europene reuniți la Bruxelles un „plan de acțiune”, care a conturat un proiect de legislație menit să pună capăt conflictelor Varșoviei cu Bruxelles.

Ministrul belgian de externe Hadja Lahbib, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a UE, a spus că miniștrii au fost „extrem de pozitivi” în reacția lor. Polonia speră că va putea închide conflictul cu UE în timpul președinției belgiene, adică până în iunie.

Adam Bodnar a susținut marți că „nu este nevoie să continuăm procedura Articolului 7 împotriva Poloniei, deoarece suntem cu toții pe deplin implicați în restabilirea statului de drept”. Dacă va răspunde preocupărilor comisiei, planul va conduce la deblocarea accesului la miliarde de euro fonduri UE.

Întrebată când s-ar putea închide disputa cu Polonia, Vera Jourova a spus că acesta va depinde de modul și de momentul la care detaliile planului vor fi puse în aplicare și de decizia statelor membre. „Am un vis: că asta se va întâmpla în timpul mandatului meu”, a spus ea.


Mandatul comisiei se va încheia pe 31 octombrie, în urma alegerilor la nivelul UE din iunie. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, care face campanie pentru un al doilea mandat, se va deplasa vineri la Varșovia.

Avertisment european: schimbările trebuie făcut în mod democratic

Vera Jourova a subliniat însă că unele dintre propunerile din planul polonez nu pot deveni lege fără aprobarea președintelui Andrzej Duda, care este un aliat ferm al partidului conservator Drept și Justiție. Mandatul său durează până în 2025.

Comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, a avertizat că nu ar fi suficient să fie retrase acțiunile guvernului anterior dacă schimbarea nu se face în mod democratic.

Reynders le-a spus reporterilor că atât Comisia, cât și Guvernul Poloniei trebuie „să fie sigure că restabilim statul de drept în Polonia, după atâția ani de încălcări ale statului de drept, dar cu respectarea deplină a statului de drept. Deci, avem multe de făcut.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: