Liderii UE au aprobat miercuri impunerea de sancțiuni împotriva unui număr ”substanțial” de persoane vinovate de fraudarea alegerilor din Belarus și de violențele la adresa protestatarilor, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului.
”Uniunea Europeană este solidară cu poporul din Belarus și nu acceptăm impunitatea nimănui. Violențele manifestate la adresa protestatarilor pașnici sunt șocante și de neacceptat”, a transmis presei Charles Michel.
Criza din Belarus a izbucnit după anunțarea rezultatelor oficiale de la alegerile din 9 august, care au anunțat victoria cu 80% a lui Alexander Lukasenko.
”Susținem ferm dreptul oamenilor din Belarus de a-și determina propria soartă, iar UE va impune în scurt timp sancțiuni unui număr substanțial de persoane responsabile de violență, represiune și fraudă electorală”, a afirmat Charles Michel, care însă nu a nominalizat nicio persoană care ar putea fi vizată de aceste sancțiuni și nici tipul sancțiunilor.
(Citiți și: ”Jocul s-a sfârșit pentru Lukasenko: următoarele mutări ale Kremlin – analiză Carnegie Moscow Center”)
”Alegerile din Belarus nu au fost nici corecte, nici libere, iar din aceste motive rezultatele nu pot fi recunoscute”, a afirmat și Angela Merkel într-o conferință de presă separată.
Cancelarul țării care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului a condamnat și ”violențele brutale” împotriva manifestațiilor pașnice din Belarus.
În aceeași zi în care UE a discutat situația din Belarus, președintele Lukasenko a ordonat poliției să pună rapid capăt protestelor din capitala Minsk și a trimis armata la frontiere, înăsprind controalele în punctele vamale pentru a împiedica intrarea în țară a „luptătorilor și armelor”.
Forțele de ordine au refuzat miercuri accesul în țară a 17 jurnaliști străini.