27 aprilie, 2023

Ambasadorii UE ar fi trebuit să voteze miercuri o prelungire cu încă un an a accesului fără cote și tarife a cerealelor ucrainene pe piața unică europeană, dar votul a fost amânat pentru vineri.

Ambasadorii statelor din Vest erau gata să voteze pentru această prelungire (votul are nevoie de majoritate calificată), dar președinția suedeză a Consiliului UE și Comisia au decis, scrie Politico, amânarea în speranța că vor ajunge să convingă și statele din est – care au probleme cu exporturile agricole ucrainene – să susțină decizia.

Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au impus unilateral embargouri asupra cerealelor ucrainene și a altor produse agricole, avertizând că acestea le produc pagube fermierilor. Alături de aceste patru state, și România a criticat exporturile agricole ale Ucrainei, dar nu a luat nicio măsură de blocare a acestora.


În ultimele zile, Ungaria, Polonia, Slovacia, România și Bulgaria au cerut reintroducerea tarifelor la produsele agroalimentare ucrainene.

Noile despăgubiri stau sub semnul întrebării: Comisia nu și-ar dori să rămână fără fond agricol de rezervă

Țările UE au convenit deja să acorde celor mai afectați fermieri din estul Uniunii un ajutor financiar în valoare de 100 de milioane euro.

În ultimul moment însă, miercuri, Comisia a atenționat că acest nou ajutor ar goli întregul fond de rezervă agricol. Acest fond era de 450 de milioane euro, dar de aici s-au mai plătit primul ajutor acordat fermierilor din est (56 milioane euro) și banii pentru înființarea coridoarelor de evacuare terestră a cerealelor din Ucraina.

Comisia avertizează că suntem încă la începutul anului și că lunile următoare vor aduce probabil și alte probleme pentru fermierii din întreaga Uniune care ar trebui acoperite din fondul de rezervă – despăgubiri pentru secetă, de exemplu.


UE nu poate să amâne prea mult votul: accesul fără tarife al produselor agricole ucrainene se va opri la începutul lunii iunie, iar eventuala prelungire mai trebuie să fie aprobată și de Parlament.

Diplomații occidentali avertizează că decizia de a prelungi acordul – care a fost amânat în ultimul moment – devine un test al credibilității UE. Eșecul extinderii accesului pe piață ar pune la îndoială promisiunile Bruxelles de a ajuta Ucraina pe drumul său spre aderarea la UE.

România ar putea primi un ajutor de trei ori mai mare

Bruxelles a anunțat în urmă cu 2 săptămâni că oferă celor cinci țări afectate de afluxul de cereale ucrainene (inclusiv României) noi fonduri de urgență – în valoare de 100 de milioane de euro – pentru a-și sprijini fermierii.

Ar fi a doua tranșă de ajutor pe care UE o oferă statelor afectate. Primul ajutor a fost în valoare totală de 56 milioane euro (10 milioane pentru România), suma fiind însă considerată insuficientă de statele care au primit această asistență.

Din această nouă tranșă de ajutor, România se poate aștepta de această dată să primească aproape 30 de milioane euro.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: