vineri

29 martie, 2024

24 martie, 2023

Comisia Europeană va organiza, în parteneriat cu Varşovia şi Kiev, o acțiune care să ajute la localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia şi la aducerea lor înapoi, a anunțat joi președinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

„Este o amintire oribilă a celor mai întunecate vremuri din istoria noastră, deportările de copii care au loc acolo. Este o crimă de război”, a declarat Ursula von der Leyen la finalul primei zile a summmit-ului șefilor de stat și guvern ai UE. La reuniune a participat și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a fost prezent la summitul de la Bruxelles și a discutat cu liderii europeni colaborarea statelor membre cu agențiileirganizației, în această problemă.

„Ştim că 16.200 de copii au fost deportaţi şi doar 300 s-au întors”, a explicat preşedinta Comisiei Europene, citată de AFP, agenție preluată de Agerpres.


Ea a adăugat că „aceste acţiuni penale justifică pe deplin mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională” pe 17 martie pe numele preşedintelui Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni în timpul invaziei ruse.

(Citește și: „Judecătorii CPI care au emis mandatul de arestare a lui Vladimir Putin, anchetați de Rusia. Dmitri Medvedev: CPI, o organizație mizerabilă„)

„În parteneriat cu ucrainenii, prim-ministrul (polonez) Mateusz Morawiecki şi cu mine am lansat o iniţiativă de repatriere a acestor copii răpiţi de Rusia. Pentru aceasta, vom organiza o conferinţă. Dorim să exercităm presiuni internaţionale astfel ca toate măsurile posibile să fie luate pentru a da de urma acestor copii „, a spus von der Leyen, fără a oferi detalii despre data sau locul acestui eveniment.

Scopul este „de a ajuta organismele ONU şi organizaţiile internaţionale relevante să obţină informaţii mai cuprinzătoare” despre copiii deportaţi, a spus ea.”Sunt incluşi şi copiii care au fost adoptaţi sau transferaţi în familii de plasament” din Rusia”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

Programul de adopție forțată a fost prezentat la televizor

Conducerea Rusiei nu a ascuns niciodată faptul că a luat copii ucraineni în Rusia pentru a-i plasa în tabere sau spre adopție de către familiile ruse.


Pe 16 februarie anul acesta, Lvova-Belova a apărut la televiziunea rusă spunându-i lui Putin despre program și dezvăluind că ea însăși a „adoptat” un copil de 15 ani din Mariupol, orașul din sud-estul Ucrainei care a fost devastat și ocupat de forțele ruse.

„Acum știu ce înseamnă să fii mamă a unui copil din Donbas. Este greu, dar cu siguranță ne iubim. Cred că ne putem descurca cu orice”, i-a spus Lvova-Belova lui Putin la o întâlnire la reședința sa, Novo-Ogaryovo, de lângă Moscova.

Conversația televizată ar fi putut fi un factor în decizia lui Khan de a emite primele sale cereri de mandate de arestare pentru Putin și Lvova-Belova.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: