marți

21 mai, 2024

26 mai, 2023

UE a decis să prelungească pentru încă un an suspendarea plății taxelor vamale pentru importurile de mărfuri ucrainene, în ciuda protestelor țărilor vecine afectate de afluxul de cereale ieftine.

Uniunea Europeană a convenit joi să suspende pentru încă un an restricţiile asupra importurilor din Ucraina, în ciuda faptului că statele vecine ar fi preferat reinstituirea tarifelor vamale, pe fondul protestelor fermierilor lor faţă de preţurile scăzute la cereale din cauza inundării pieţei cu produse ucrainene ieftine, relatează Reuters.

Consiliul UE, organismul ce reuneşte guvernele UE, a anunţat într-un mesaj pe Twitter că miniştrii din UE responsabili pentru comerţ au fost de acord cu prelungirea eliminării taxelor şi altor restricţii de import pentru mărfurile ucrainene, măsură pe care Uniunea Europeană o luase în iunie 2022 pentru o perioadă iniţială de 12 luni.


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit UE pentru prelungirea scutirii de taxe şi s-a angajat să depună eforturi pentru a îndeplini standardele Uniunii Europene, necesare pentru a obţine pentru Kiev statutul de membru al blocului european din care în prezent fac parte 27 de ţări.

„În procesul aderării noastre la Uniunea Europeană, trebuie să transformăm această liberalizare, până acum temporară, într-una permanentă, fără excepţii sau restricţii”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn adresat compatrioţilor.

Suspendarea tuturor taxelor vamale a stârnit nemulţumirea asociaţiilor de agricultori din ţările vecine Ucrainei, culminând cu interzicerea de către Polonia şi Ungaria a unor importuri de cereale din Ucraina în luna aprilie. Aceste ţări au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu mai puteau fi exportate prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Însă chiar şi înainte de invazia Rusiei, Ucraina a beneficiat de eliminarea majorităţii taxelor UE, în unele cazuri cu perioade de tranziţie, în cadrul acordului de liber schimb UE-Ucraina aplicat din 2016. Însă, până în 2022, UE menţinea taxe vamale minime la fructe şi legume, precum şi tarife şi cote pentru alte produse agricole sensibile, cum ar fi carnea, produsele lactate, zahărul şi unele cereale.

Cinci ţări vecine – Ungaria, Polonia, Bulgaria, România şi Slovacia – au obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru interzicerea temporară a vânzărilor interne în cazul anumitor cereale din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestora pentru export în altă parte.

Zelenski a avertizat că până când procedurile nu vor deveni permanente, „există încă riscul ca unele restricţii să rămână în vigoare”. Kievul va depune eforturi pentru a găsi soluţii „în special pentru fermierii din Ucraina şi din unele ţări vecine, respectând interesele şi standardele noastre europene comune”, a promis el.


Parlamentul European a sprijinit deja propunerea de suspendare a tarifelor pentru produsele ucrainene.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: