joi

25 aprilie, 2024

1 august, 2017

Uniunea Europeană anunță marți că introdus noi limite de poluare pentru emisiile de substanţe toxice ale termocentralelor pe bază de cărbune, gaz, păcură şi alţi combustibili fosili, precum şi ale platformelor petroliere marine.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, companiile care produc energie folosind combustibili fosili au la dispoziţie patru ani să investească în modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere şi a apelor reziduale, pentru ca până în 2021 să se alinieze standardelor europene.

”În Romania, termocentralele pe bază de cărbune sunt depăşite şi foarte ineficiente. Zecile de milioane de euro, necesare conformării lor, pot fi folosite de companiile energetice mult mai bine: pentru a construi surse de energie regenerabile, moderne şi curate, ce sporesc securitatea energetică, generează multe comenzi pentru companiile de inginerie din România şi, implicit, mai multe locuri de muncă. Şi să nu uităm că vom respira chiar şi un aer mai curat”, susţine  Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, citat de News.ro.


Conform directivei Uniunii Europene, termocentralele trebuie să investească, în următorii patru ani, pentru modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere şi a apelor reziduale, astfel încât în 2021 acestea să se alinieze standardelor europene.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, termocentralele sunt principala sursă de poluare a aerului, care cauzează moartea a peste 400.000 de oameni în fiecare an.

Uniunea Europeană a introdus noi limite de poluare pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) şi pulberi (PM), mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) şi florură de hidrogen (HF).

Potrivit statisticilor europene, peste 3.000 de termocentrale din  categoria Large Combustion Plants (LCPs) care funcționează acum în Europa vor trebui să se alinieze noilor reglementări. Acestea reprezintă 82% din capacitățile europene de producție energie pe bază de cărbune.

Pentru a moderniza toate aceste capacitățiu sectorul energetic ar trebui, arată estimări europene, să cheltuiască peste 15 miliarde euro. Potrivit unui studiu realizat în iunie la comanda European Climate Foundation, aceste cheltuieli masive și incertitudinile legate de viitorul utilizării cărbunelui ar putea conduce la decizia închiderii multor termocentrale.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Iata ca alaturi de cele existente, a mai aparut inca un lat de mediu impus de UE, care va sugruma in patru ani C.E.Oltenia!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Iata ca alaturi de cele existente, a mai aparut inca un lat de mediu impus de UE, care va sugruma in patru ani C.E.Oltenia!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: