vineri

29 martie, 2024

19 iulie, 2022

După ce Skopie a rezolvat o dispută de lungă durată cu Bulgaria, Albania și Macedonia de Nord au primit luni undă verde pentru a începe negocierile de aderare, care ar putea duce în cele din urmă la aderarea lor la UE.

Statele membre UE „tocmai au fost de acord să deschidă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, am făcut încă un pas important pentru a apropia Balcanii de Vest de UE” a declarat, luni seară târziu, premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE.

Premierul albanez Edi Rama şi omologul său din Macedonia de Nord, Dimitar Kovacevski, sunt aşteptaţi marţi la Bruxelles pentru a începe în mod oficial negocierile de aderare.

Drumul de la stat candidat la membru UE


Înainte de începerea negocierilor de aderare, țara candidată și Comisia Europeană stabilesc așa-numita „strategie de preaderare”, practic un cadru de negociere.

Negocierile nu pot începe până când mandatul nu este aprobat în unanimitate de statele membre UE. În acest proces, Comisia Europeană trebuie să se asigure că țara candidată îndeplinește trei condiții, așa-numitele criterii de la Copenhaga – politic, economic și legislativ.

Pentru a începe negocierile, țara candidată trebuie însă să îndeplinească doar criteriile politice, în timp ce celelalte pot fi îndeplinite în faza de negociere.

Negocieri se poartă între miniștri și ambasadori ai guvernelor UE și țara candidată în ceea ce se numește Conferință Interguvernamentală (IGC). Prima fază presupune un proces riguros de examinare a legislației țării candidate pentru a vedea cât de bine este aliniată la legislația UE, așa-numitul acquis comunitar.


Acquis-ul este împărțit în 35 de capitole de negociere, grupate în șase grupuri, care acoperă fiecare aspect legislativ, care numai individual pot fi încheiate cu aprobarea unanimă a tuturor statelor membre UE.

Negocierile încep capitolele „fundamentale”, aspecte privind sistemul judiciar și drepturi.

Negocierile mai multor capitole pot avea loc simultan.

Odată ce toate capitolele au fost închise, Comisia recomandă aderarea țărilor candidate. Țara-candidat semnează Tratatul de aderare, care conține o dată explicită pentru aderare. După acest moment, țara candidat primește statutul de „țară în curs de aderare”.

Tratatul de aderare trebuie ratificat de toate cele 27 de state membre și de Parlamentul European, care trebuie să aprobe textul cu majoritate absolută.

Ritmul negocierilor depinde de viteza de reformă și de rapiditatea cu care fiecare stat candidat își aliniază legislația la cea a UE.

În cazul României, parcursul de la stat candidat la membru UE a durat puțin peste 4 ani, între decembrie 2002 și ianuarie 2007.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: