Macedonia de Nord a devenit al 30-lea stat membru NATO - ceremonie discretă, din cauza crizei Covid-19 - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Macedonia de Nord a devenit al 30-lea stat membru NATO – ceremonie discretă, din cauza crizei Covid-19

28 martie, 2020

Altădată un eveniment important, intrarea unui nou stat Alianța Nord-Atlantică s-a întâmplat discret, din cauza pandemiei Covid-19. Macedonia de Nord a devenit vineri cel de-al 30-lea stat membru al NATO, în urma unui proces îndelungat care a inclus schimbarea numelui țării din Balcanii de Vest, informează DPA, citată de Agerpres.

„Republica Macedonia de Nord este oficial noul membru al NATO, al 30-lea”, a transmis guvernul de la Skopje într-un comunicat. ”Ne-am îndeplinit visul de generaţii”, se arată în comunicat.

„Macedonia de Nord este acum parte din familia NATO, o familie formată din treizeci de naţiuni şi aproape un miliard de persoane. O familie bazată pe certitudinea că, indiferent cu ce provocări ne confruntăm, suntem cu toţii mai puternici şi mai în siguranţă împreună”, a subliniat la rândul său secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto).


Macedonia de Nord a depus ”instrumentul de aderare” la Tratatul Atlanticului de Nord la Departamentul de Stat al SUA (stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice) – ultimul pas formal pentru a se alătura alianţei de apărare. Parlamentele naţionale din toate ţările NATO au ratificat anterior aderarea Macedoniei de Nord.

„Aderarea Macedoniei de Nord la NATO reprezintă astăzi punctul culminant al multor ani de efort din partea guvernului şi a cetăţenilor”, a declarat Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA. Calitatea de membru „va susţine o mai mare integrare, o reformă democratică, comerţul, securitatea şi stabilitatea în regiune”, arătând şi altor ţări că uşa NATO rămâne deschisă, a adăugat oficialul american.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Anul trecut, Macedonia de Nord şi-a schimbat denumirea din Macedonia, reglementând o dispută de lungă durată cu Grecia, membră a NATO şi a Uniunii Europene, o condiţie pe care Atena a pus-o pentru ca Skopje să se alăture celor două organizaţii.

O ceremonie oficială de ridicare a steagului noii ţări membre urmează să aibă loc luni la sediul NATO.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr