fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Am devenit piață emergentă: cum procedăm?

Promovarea la statutul de piață de capital emergentă a Bursei de Valori București (BVB) a României este comparată ca importanță cu însăși reînființarea bursei acum… Mai mult

21.09.2020

La obiect

Pilonul II, în revenire semnificativă: Pragul de 8 milioane de participanți la sistemul de pensii private a fost depășit

Activul net al fondurilor private din pilonul II a revenit pe o creștere semnificativă după ce fusese afectat de declanșarea epidemiei mondiale. De la circa… Mai mult

21.09.2020

La obiect

Băncile au raportat 14 incidente majore de funcționare a sistemelor de plăți în 2020 / Infrastructura IT – o vulnerabilitate în contextul avansului bankingului online

În ultimele șase luni, băncile din România au raportat un număr de 14 incidente majore de funcționare a sistemelor de plăți și a instrumentelor de… Mai mult

21.09.2020

Interviu

Interviu James Kirchick: ”Ne îndreptăm spre o Americă de tip Weimar”

(Textul de mai jos reprezintă fragmente din interviul apărut în CRONICILE Curs de Guvernare  – publicație exclusiv print, cu un conținut diferit de cel al cursdeguvernare.ro –… Mai mult

21.09.2020

UDMR se pregătește să câștige războiul din PSD: Steagul secuiesc, noi reguli de folosire a limbii, Codul Silvic modificat

de Razvan Diaconu 19.6.2017

Cum se înclină balanța puterii dintr-o parte în alta. Nu știm exact cine o face. Dar așa arată această poză precisă ca un grafic de la INS sau CNP

Negocierile PSD-ALDE-UDMR pentru voturile care să treacă moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu par să aibă un câștigător cert. E vorba de UDMR care, la capătul a trei zile în care și-a ținut în șah partenerii și nu a participat la citirea moțiunii de cenzură, pare să fi luat o decizie.

”V-am spus un principiu de la bun început: principiul majorității. Principiul majorității este un principiu democratic. Cei care au obținut majoritatea, dacă vor să schimbe Guvernul, trebuie să aibă această posibilitate” – a prezentat luni, Kelemen Hunor, liderul UDMR, poziția partidului său față de criza politică, după o discuție cu Liviu Dragnea.

Kelemen Hunor a declarat că parlamentarii UDMR vor vota ”după propria conștiință” – însă de luni dimineață coaliția PSD-ALDE a început diligențele pentru a soluția la revendicările – de societate sau economice – ale UDMR :

Proiect de urgență: scăderea pragului pentru folosirea limbii maghiare de la 20% la 10% dintre locuitori

Un proiect important pentru comunitatea maghiară a fost avizat pozitiv luni, în regim de urgență, în mai multe comisii din Camera Deputaților. El face parte din pachetul negociat de UDMR pentru susținerea moțiunii de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Sorin Grindeanu.

Proiectul prevede diminuarea pragului de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea lor sunt obligate să asigure folosirea limbii materne – acolo unde populația minoritară resprezintă cel puțin 10% din populație, în loc de 20%, cum este acum.

Proiectul propune modificarea Legii administrației publice locale (nr. 215/2001) și a fost depus în martie de către 30 de senatori și deputați ai Uniunii.

Parlamentari ai PSD și ai UDMR au lucrat la acest proiect, însă luni seară încă nu finalizaseră amendamentele, iar decizia generală a fost ca lucrul să fie reluat marți, 20 iunie, la ora 10,00. Speranța colaboratorilor din ambele partide este ca documentul să fie finalizat și să ajungă în plen chiar în cursul zilei de marți.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Noua guvernare: Enclava și prețul ei”)

Modificările din proiectul depus de UDMR:

  • pragul de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea sunt obligate să asigure folosirea limbii materne. În unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice din subordinea acestora (…) au obligația să asigure în raporturile cu aceștia folosirea limbii materne”, prevede acum legea.
  • folosirea steagului secuiesc – în unitățile administrativ-teritoriale în care minoritarii au o pondere de peste 10%, autoritățile administrației publice locale „pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și ale unității administrativ-teritoriale respective și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale”.
  • inscripții în limba maghiară – autoritățile publice locale și entitățile din subordinea lor „au dreptul de a inscripționa clădirile și anexele clădirilor aflate în administrare (…) în limba minorității naționale în cauză, conform tradiției locului și a specificului limbii minoritare”. E vorba de mult controversatul drept de-a arbora la evenimentele publice steagul secuiesc.

Codul Silvic – cum nu ar fi sperat nici Verestoy Attila

Una din mizele economice urmărite cu perseverență de către UDMR în ultimul deceniu a fost legea fondului forestier, acolo unde o serie de lideri ai formațiunii au interese personale de ordin economic.

Un semnal de alarmă a tras luni, 19 iunie, după-maiază deputatul USR Claudiu Prisnel, care a scris pe o retea de socializare că în comisii a intrat în regim de urgență un set de modificări aduse codului silvic.

Urgența e atât de mare încât modificările ar urma să treacă prin plen marți, cu o zi înainte de votul asupra moțiunii de cenzură, unde se asteaptă ca UDMR să voteze alături de gruparea Dragnea.

PSD plătește în avans voturile UDMR pentru căderea guvernului, utilizând Parlamentul României. Azi, după negocierile dintre Liviu Dragnea și Kelemen Hunor, parlamentarilor li s-a schimbat programul, fără nicio explicație. În loc de plen se lucrează în comisii, iar acolo au intrat doar proiectele de lege în care UDMR are interese.

Acum se discută la Comisia de Agricultură Codul Silvic, pe repede înainte, pentru a putea intra la vot final în plen mâine. Ședința a fost convocată neregulamentar, cu mai puțin de 24 de ore înainte.

Sunt multe amendamente utile, sau inofensive, dar și câteva pe care nu le-am avut în față, și care, auzindu-le sună foarte mult a “pork.”

De exemplu, un amendament UDMR pare să lase pădurarul să exploateze, dar să şi transporte lemnul.

La alte comisii proiectul de lege care scade pragul pentru aplicarea dreptului la utilizarea limbii materne de la 20% la 10%.

Vedem mâine la plen ce putem face. –

a scris deputatul Prisnel pe facebook.

15Martie, ziua oficială a maghiarilor – aviz favorabil, tot luni

Tot luni, UDMR a mai obținut Comisiile de administraţie publică şi pentru drepturile omului din Senat raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine oficial Ziua Maghiarilor din România.

Proiectul de lege a fost depus la Senat în urmă cu 3 luni, în calitate de primă Cameră sesizată.

PSD a anunțat, în urmă cu 2 zile, că va discuta cu UDMR susținere pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, care se va dezbate și vota miercuri.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, pe 15 martie, în localităţi din Transilvania, cu acest prilej fiind comemoraţi eroii din timpul Revolţiei Ungare de la 1848 – 1849.

Parlamentari din ambele partide au reluat lucrul, astfel încât să poate fi luată o decizie politică la momentul votului pentru moțiunea de cenzură.

Liviu Dragnea: Nu vindem Transilvania

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că partidul a avut discuții cu UDMR în sensul că o majoritate politică are dreptul să-și pună sau să-și păstreze guvernul, iar acesta e un punct asupra căruia a căzut de acord cu liderii UDMR.

În privința concesiilor pe care le-a făcut sau se pregătește să le facă, liderul PSD a declarat că „se discută despre asta, a rămas ca colegii mei din comisie să negocieze, să discute, nu se discută de ieri, de azi”.

„Nu vindem Transilvania, nu vindem nicio bucată din ţară” – a dat asigurări Liviu Dragnea.

O pată de culoare: Viorel Hrebenciuc se întoarce. La telefon

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost sunat luni, la Parlament, în timpul unor declarații de presă, de Viorel Hrebenciuc (un al iubitor al pădurilor – dat fiind că are pe numele său un dosar penal pe retrocedarea unor păduri – N.Red.) , liderul Uniunii susținând că acesta l-a contactat pentru o întâlnire cu ”niște americani” – potrivit agenției Agerpres. 

“Cu domnul Hrebenciuc am o relație de colegialitate de 20 de ani”, a spus Kelemen Hunor, întrebat ce relație are cu Viorel Hrebenciuc.

Întrebat dacă Viorel Hrebenciuc l-a contactat în contextul crizei politice, Kelemen Hunor a răspuns: “Domnul Hrebenciuc mă contactează pentru o întâlnire cu niște americani”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.6.2017

Un raspuns

  1. Romeo
    20.6.2017, 12:57 am

    UDMR în cei 27 de ani de existență dar mai ales de contribuție sau asistență la devalizarea economiei României, a României în general, nu a mișcat un deget nici măcar pentru cei pe care chipurile îi reprezintă, maghiarii. Doar au făcut totul să stea cocoțați acolo în zona puterii adunând și ei ca toți ceilalți averi care nu pot fi justificate de pozițiile lor de salariați publici.

Lăsați un comentariu


Stiri

Klaus Iohannis: Este posibil să se reintroducă anumite restricții dacă numărul infectărilor mai crește

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a avertizat miercuri că, dacă numărul cazurilor de infectare cu coronavirus va continua să crească, este posibil ca autoritățile să reinstituie o… Mai mult

Stiri

Biroul Electoral Sector 5 a aprobat renumărarea voturilor la Sectorul 5 – anunț Cristian Băcanu

Vladimir Ionescu

Biroul Electoral al Sectorului 5 a decis miercuri renumărarea voturilor pentru primarul de sector, a anunțat miercuri candidatul dreptei, Cristian Băcanu. Cristian Popescu Piedone (foto),… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Granturi IMM: Lămuriri utile privind (pre)înregistrarea pe platformă și accesarea banilor

AVOCATNET

Microgranturile de 2.000 de euro, granturile pentru investiții și capital de lucru, date de Executiv prin OUG nr. 130/2020, vor putea fi accesate curând de… Mai mult

Stiri

Președintele Iohannis atacă la CCR modificările care permit politizarea conducerii ANCOM

Vladimir Ionescu

Posibilitatea ca patru dintre cei șapte membri ai Comitetului de reglementare al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) să dețină concomitent și… Mai mult

Stiri

BEC a respins cererea de renumărare a voturilor la Sectorul 1

Vladimir Ionescu

​​Biroul Electoral Central a respins miercuri, cu 12 la cinci voturi, cererea PSD de anulare a alegerilor și solicitarea de  renumărare a voturilor din secțiile… Mai mult

Digital

Germania elimină Huawei de la dezvoltarea rețelei 5G

Razvan Diaconu

Germania urmează să adopte o poziție mai dură împotriva gigantului chinez Huawei, blocându-i practic accesul la dezvoltarea rețelei naționale 5G. Euractiv citează un material publicat… Mai mult

Europa

BCE ar putea urma exemplul Fed în ceea ce privește țintirea inflației

Vladimir Ionescu

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde (foto), a anunţat că va fi analizată o strategie care să permită temporar creşterea inflaţiei peste ţinta actuală, transmite… Mai mult