joi

28 martie, 2024

30 august, 2014

Update: Ministerul rus de Externe a anunţat că angajaţii ambasadei care au fost reţinuţi joi, sub suspiciunea că deţineau grenade, au fost eliberaţi în urma negocierilor cu autorităţile ucrainene. Rusia a calificat aceste acţiuni drept provocări.

Update: „Rusia este în stare de război cu Ucraina, o ţară care vrea să facă parte din Europa, ceea ce înseamnă că Moscova este practic în război contra Europei”, a declarat Dalia Grybauskaite, la sosirea sa la summitul european de la Bruxelles.


Ea a criticat sancţiunile adoptate de europeni împotriva Moscovei, considerate „prea generale şi nu prea punctuale”, şi a denunţat din nou faptul că aceste măsuri nu se aplică contractelor de armament existente.

Update: Armata suedeză a anunţat sâmbătă că a ridicat nivelul de alertă din cauza crizei ucrainene. „Am ridicat nivelul de alertă în cartierele generale din domenii specifice, de exemplu în strângerea informaţiilor”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, Niklas Englund.

Premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, a declarat vineri seara că Suedia nu se confruntă cu o ameninţare iminentă, însă comportamentul Rusiei faţă de Ucraina a devenit mai arogant. „Este un comportament pe care l-am văzut în timpul Războiului Rece şi care a revenit”, a afirmat el, citat de agenţia MEDIAFAX.

Update:


Miniştrii de externe ai UE au aviut sâmbătă o întâlnire informală, la Milano, în cadrul căreia au susţinut că nu există “o soluţie militară” la conflictul din estul Ucrainei, potrivit şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, citată de AFP.

„Cerem Rusiei să pună capăt ostilităţilor şi fluxului de arme şi personal în zona de conflict şi să-şi retragă forţele din Ucraina”, a adăugat Catherine, înainte de a pleca spre Bruxelles, unde urma să participe la summitul şefilor de stet şi de guverne din UE.

Update: “Suntem într-o situaţie foarte dramatică”, a declarat sâmbătă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la finalul unei întrevederi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, adăugând: „Am putea să ne regăsim într-o situaţie în care să ajungem într-un punct fără întoarcere dacă escaladarea continuă”.

Preşedintele Petro Poroşenko a acuzat din nou Rusia că a trimis trupe şi tancuri pe teritoriul ucrainean: „În prezent, vorbim de soarta Ucrainei, dar mâine ar putea fi cea a securităţii şi stabilităţii Europei”, a avertizat el, citat de AFP.

Update: Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat sâmbătă, la o conferinţă de presă organizată înaintea reuniunii Consiliului European, că se aşteaptă ca în zilele imediat următoare să apară un progres real în negocierile de pace purtate referitor la situaţia din estul ţării. “De ce? Pentru că suntem prea aproape de punctul din care nu mai există întoarcere la planul de pace”, a explicat Petro Poroşenko.

10.05: Un avion de luptă ucrainean de tip Su-25 a fost doborât vineri dimineaţă în estul Ucrainei, de un sistem antiaerian rus, a anunţat sâmbătă Statul Major al operaţiunii militare efectuate de Kiev, relatează AFP.

Rebelii proruşi anunţaseră patru avioane doborâte, însă potrivit Statului Major ucrainean este vorba doar de un Su-25. Pilotul a reuşit să se catapulteze.

Diplomaţi ruşi la Kiev, dispăruţi

Ambasada Rusiei de la Kiev a anunţat vineri seara că ataşatul diplomatic Mihail Şorin şi secretarul Andrei Golovanov au fost daţi dispăruţi vineri, în Ucraina.

„Ministerul de Interne de la Kiev a negat că forţele ucrainene ar fi reţinut doi angajaţi ai ambasadei ruse de la Kiev. Ambasada menţionează că anterior ministerul ucrainean a recunoscut că diplomaţii au fost reţinuţi.Luând în considerare declaraţiile contradictorii ale Kievului, ambasada Rusiei în Ucraina anunţă oficial că ataşatul diplomatic Mihail Şorin şi secretarul Andrei Golovanov sunt daţi dispăruţi”, potrivit unui comunicat al reprezentanţei ruse, citat de MEDIAFAX.

Anterior, Rusia a susţinut că mai mulţi membri ai personalului ambasadei sale la Kiev au fost reţinuţi joi, la ieşirea dintr-o cafenea, sub pretextul fals că ar avea grenade, a precizat sursa citată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: