joi

18 aprilie, 2024

8 iulie, 2014

Separatiştii s-au înarmat cu un tanc T-54, scos din curtea Muzeului de Istorie din Doneţsk

Forţele separatiste pro-ruse au ridicat baricade pe străzile din Doneţsk, pregătindu-se pentru un iminent asalt al forţelor guvernamentale.

Doneţsk, oraş cu un million de locuitori, este ultima localitate importantă pe care separatiştii o mai controlează în estul Ucrainei.

Potrivit agenţiei Reuters, situaţia este relativ calmă, doar focuri răzleţe de armă se auzeau marţi în centrul localităţii în vreme ce forţele guvernamentale iau poziţii în jurul localităţii.

Un oraş îngrozit de iminenţa declanşării luptelor de stradă


Alungaţi din Slaviansk, rebelii s-au regrupat sâmbătă şi duminică în Doneţsk, unde s-au strâns în centrul oraşului cerând ajutorul Moscovei. Ajutor care la nivel declarativ a încetat de câteva zile, în contradicţie cu rapoarte ale serviciilor de securitate ucrainene, care indică faptul că Moscova continuă să alimenteze în secret acest conflict.

Autorităţile locale au cerut locuitorilor să nu declanşeze dispute verbale cu separatiştii, iar primăria a sfătuit cetăţenii să rămână în case, în special după lăsarea întunericului.

Oficialii de la Kiev au anunţat luni că vor declanşa o acţiune rapidă de recucerire a localităţii, determinându-l pe miliardarul Rinat Ahmetov să ceară guvernului să nu bombardeze oraşul său natal.

De o confruntare violentă se tem cel mai mult locuitorii din Doneţsk, chiar dacă majoritatea acestora este vorbitoare de limbă rusă, dar nu neapărat simpatizantă a ideii de secesiune. În localitate, în ciuda unei slabe aprovizionări, majoritatea magazinelor sunt încă deschise.


“Autorităţile de la Kiev au promis să încercuiască localitatea şi să o cureţe meticulos. Nu ştiu ce să spun- Doneţsk este mai mare ca Slaviansk şi noi să să ne menţinem poziţiile. Localitatea e mult mai uşor de apărat.”, a declarat pentru agenţia Intefax rusul Igor Strelkov, autointitulat comandant al rebelilor.

Alţi doi comandanţi ai grupării secesioniste, Alexander Boroday şi Denis Puşhilin, se află în Rusia, au declarat pentru agenţia Reuters surse din rândul separatiştilor.

Separatiştii au “rechiziţionat” un tanc aflat în Muzeul de istorie din Doneţsk, pe care l-au scos din curtea instituţiei cu ajutorul unui trailer.

Unul dintre cei care au efectuat operaţiunea a declarat unui journalist care se află în localitate: “Am făcut rost de un motor, avem câţiva mecanici buni. Mai trebuie să montăm motorul, să gresăm turela şi vom avea o maşină de luptă funcţională, pe care o vom folosi să eliberăm regiunea.”

Confuzie în rândul separatiştilor şi al locuitorilor

Retragerea din Slaviansk pare că a afectat moralul separatiştilor, care au deţinut controlul în numeroase localităţi din est de la începutul rebeliunii din aprilie şi până la declanşarea ofensivei guvernamentale din urmă cu 7 zile.

Reuters publică mărturia unui dintre luptătorii separatişti, membru al batalionului intitulat Vostok: “Este un balamuc total, am fost loviţi de tiruri de artilerie, e greu să te fereşti căci nu vezi când vin loviturile.”

În apropiere de Doneţsk, un pod de cale ferată care traversa şoseaua către Slaviansk a fost distrus luni în timp ce un tren de marfă tocmai trecea- nu este foarte clar cine a fost autorul atacului.

Oficiali guvernamentali au anunţat că armata a executat tiruri de artilerie asupra poziţiilor separatiste suspectate că au fost în spatele atacului de sâmbătă al aeroportului din Lugansk.

Într-o apariţie televizată, miliardarul Rinat Ahmetov a cerut conducerii Ucrainei: „Doneţsk nu trebuie bombardat. Regiunea Dombas nu trebuie bombardată. Oraşele şi infrastructura nu trebuie distruse. Trebuie să evităm să provocăm suferinţe sau moarte locuitorilor paşnici.”

Consilierul local Maxim Rovinsky a declarat Reuters că în jur de 20-30.000 de locuitori, care au avut unde să se refugieze, au părăsit deja Doneţsk.

Ministrul ucrainean al Apărării a anunţat luni că separatiştii au lansat 10 atacuri asupra unităţilor guvernamentale începând de duminică. Nu au fost prezentate detalii legate de victime, ministrul spunând doar: “Teroriştilor li s-a dat o replică pe măsură!”

Igor Strelkov, al cărui nume real este Igor Girkin, anunţă Reuters, a fost citat de Interfax declarând că cel puţin “80% dintre luptătorii din Slaviansk au reuşit să scape şi formează acum prima linie a defensivei în Doneţsk”.

Anton Herashchenko, consilier al ministrului de Interne din Ucraina, a delarat reporterilor: “Moralul separatiştilor este foarte scăzut. Se simt trădaţi, înşelaţi, abandonaţi!”

Întrebat de ce armata nu a bombardat convoaiele de separatişti care au plecat din Slaviansk spre Doneţsk, pentru a evita o confruntare în interiorul localităţii, Anton Herashchenko a răspuns: “Ar fi putut să deţină ostatici pe post de scuturi umane.”

Consilierul ministrului a mai afirmat că armata controlează acum graniţele sale: “Dacă vom sesiza că vehicole blindate sau camioane încearcă să traverseze frontiera naţională dinspre Rusia atunci le vom distruge cu avioane de vânătoare şi artilerie!”

În Slaviansk, unde drapelul Rusiei a fost înlocuit de pe clădirile guvernamentale cu drapelul Ucrainei, armata a distribuit marţi alimente locuitorilor. Reuşita ofensivei din Slaviansk a impulsionat aparent şi negocierile de pace- o reuniune a Grupului de contact Ucraina-Rusia a fost planificată pentru sfârşitul săptămânii trecute.

Pe site-ul OSCE figurează o reuniune a reprezentanţilor celor două state, cu participarea reprezentanţilor OSCE, care s-a desfăşurat duminică la Kiev, la care reprezentanţi ai separatiştilor nu au participat.

Rezultatele discuţiilor nu au fost prezentate public.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: