sâmbătă

4 mai, 2024

14 mai, 2023

În plină pregătire a unei contraofensive, preşedintele Zelenski a dat asigurări, în timpul vizitei efectuate duminică la Berlin, că Ucraina ”nu atacă teritoriul rus”.

”Nu avem nici timpul, nici forţe şi nici un surplus de arme pentru aceasta. Pregătim o contraofensivă pentru a elibera teritoriile ilegitim cucerite”, a declarat liderul de la Kiev în conferinţa de presă susținută alături de cancelarul german.

Ucraina dorește înființarea unei coaliții pentru avioane de luptă, cancelarul ezită să


Președintele Zelenski a mai afirmat că Ucraina lucrează la ”crearea unei coaliţii pentru avioane de luptă”, şi a cerut Germaniei să se alăture acesteia. ”Este foarte important pentru Ucraina să ne coordonăm eforturile”, a subliniat el.

Rusia deţine în prezent o preponderenţă de putere în spaţiul aerian al Ucrainei, iar această situaţie trebuie să se schimbe, a insistat el.

Cancelarul Scholz a evitat un angajament, spunând că Germania a furnizat Ucrainei o mare cantitate de arme şi va continua să o facă. Berlinul ”se concentrează” pe furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, a declarat Olaf Scholz. 

Documente publicate de The Washington Post arată că liderul ucrainean plănuia atacarea unor localități ruse de la graniță

Documente publicate de The Washington Post și preluate de News.ro dezvăluie că Volodimir Zelensky, omul de stat calm şi stoic care face faţă atacurilor brutale ale Rusiei ar avea și instincte agresive”.


Documentele obținute de Washington Post fac parte dintr-un set de informaţii secrete americane de pe platforma de mesagerie Discord, unde au fost postate ilegal de Jack Teixeira, angajat al bazei aeriene din Massachussetts a Gărzii Naţionale americane, tânărul fiind în prezent arestat. Informaţiile au fost culese prin intermediul comunicaţiilor digitale interceptate. Autenticitatea materialelor nu a fost contestată de Pentagon, potrivit The Washington Post.

„Ucraina să efectueze lovituri în Rusia”

La o reuniune de la sfârşitul lunii ianuarie, Zelenski ar fi sugerat ca Ucraina „să efectueze lovituri în Rusia”, timp în care trupe terestre ucrainene ar fi urmat să fie trimise pe teritoriul inamic pentru a „ocupa localităţi de frontieră ruseşti nespecificate”, potrivit documentelor citate. Scopul acestei operaţiuni ar fi fost „să ofere Kievului o pârghie în discuţiile cu Moscova”, potrivit documentelor. În cadrul unei alte întâlniri, cu generalul Valeri Zalujni, şeful Statului Major, Zelenski „şi-ar fi exprimat îngrijorarea” că „Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acţiune capabile să atingă dislocările de trupe ruseşti din Rusia şi nici ceva cu care să le poată ataca”. Zelenski ar fi „sugerat apoi ca Ucraina să atace locaţii de desfăşurare nespecificate din Rostov”, o regiune din vestul Rusiei, folosind în schimb drone, potrivit unui alt document clasificat.

„Când au murit atât de mulţi oameni, sunt sigur că trebuie să folosim orice tertipuri”

Când a fost întrebat, în timpul unui interviu cu The Washington Post, acordat la Kiev, dacă a sugerat să ocupe părţi din Rusia, Zelenski a respins afirmaţiile serviciilor de informaţii americane ca fiind „fantezii”, dar şi-a apărat dreptul de a folosi tactici neconvenţionale în apărarea ţării sale, menţionează cotidianul american.

„Ucraina are tot dreptul să se protejeze, iar noi o facem. Ucraina nu a ocupat pe nimeni, ci viceversa”, ar fi declarat Zelenski. „Când au murit atât de mulţi oameni şi au existat gropi comune şi poporul nostru a fost torturat, sunt sigur că trebuie să folosim orice tertipuri”, ar fi punctat liderul ucrainean.

Întrebat despre informaţiile care indică faptul că a luat în calcul folosirea rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru a lovi Rusia, Zelenski ar fi spus că nu este un lucru la care Ucraina se gândeşte. În interviu, Zelenski a mai declarat că îşi rezervă dreptul de a explora o serie de opţiuni militare. „Am o mulţime de generali cu care lucrez”, a spus Zelenski. „Şi acestea sunt conversaţiile mele personale”, a punctat liderul ucrainean.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a devenit prima ţară occidentală care a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune. Storm Shadow, un sistem de rachete de croazieră, cu o rază de acţiune de 250 de km, depăşește cu mult raza de acţiune de 80 de km a lansatoarelor HIMARS, furnizate de SUA.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: