joi

18 iulie, 2024

21 septembrie, 2023

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a luat cuvântul miercuri la Consiliul de Securitate al ONU, lansând un apel pentru reforma organizației. Este un semnal, consideră Euractiv, către țările din Sudul Global pe care Zelenski speră să le câștige de partea sa pentru eforturile de pace ale Kievului.

Kiev și aliații săi occidentali au reușit să izoleze diplomatic Rusia la ONU, unde Adunarea Generală, formată din 193 de membri, a votat în mod covârșitor de mai multe ori pentru a condamna invazia și a cere Moscovei să-și retragă trupele.

Dezbaterile Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri, însărcinat cu asigurarea păcii și securității internaționale, sunt aproape întotdeauna controversate, dar au obținut puține rezultate atunci când vine vorba de Ucraina, ca efect al capacității Moscovei de a se opune oricărei rezoluții a consiliului care critică acțiunile sale.


Organismul de securitate al ONU a organizat peste 50 de întâlniri cu privire la Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022.

Punctul culminant al reuniunii de miercuri a fost confruntarea dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski ,și ministrul de Externe Serghei Lavrov – confruntare s-a aprins chiar înainte de a începe dezbaterea propriu-zisă, deoarece ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, s-a opus ca președintele Zelenski să se adreseze organismului.

Într-o confruntare cu premierul albanez Edi Rama, care prezidează sesiunea în calitate de actual președinte și care a ales subiectul întâlnirii, Nebenzia a întrebat de ce lui Zelenski, a cărui țară nu este membră a CSNU, i se permis să vorbească înainte de cei 15 membri ai Consiliului.

Albania sfidează Rusia în Consiliul de Securitate

Premierul Rama a răspuns: „Vreau să îi asigur pe colegii noștri ruși și pe toți cei de aici că aceasta nu este o operațiune specială a președinției albaneze”.


„Există o soluție pentru aceasta: dacă sunteți de acord: opriți războiul și președintele Zelenski nu va lua cuvântul”, a spus Edi Rama. El a explicat apoi că mesajul în deschidere al președintelui Zelenski ar permite membrilor să răspundă la observațiile sale.

Criticile Ucrainei la adresa ONU și a Consiliului de securitate

În intervenția sa, președintele Zelenski a cerut organizației să elimine dreptul de veto și să accepte primirea de noi membri. Volodimir Zelenski a cerut și reforma Națiunilor Unite, ca un „pas necesar” pentru a opri ceea ce el a numit ”abuzul de drept de veto” al Rusiei în Consiliul de Securitate.

„Este imposibil să opriți războiul, deoarece toate acțiunile sunt supuse unui veto de către agresor”, a spus el consiliului. Zelenski a adăugat că Națiunile Unite „se află într-un impas când vine vorba de soluționarea conflictului” din cauza structurii Consiliului. Președintele Zelenski a mai spus că Consiliul de Securitate ar trebui să fie „pe deplin responsabil” în fața membrilor ONU și că membrii săi permanenți ar trebui să reflecte „realitățile actuale”.

Propunând o revizuire pentru lărgirea numărului de membri, Zelenskyi a spus: ”Uniunea Africană trebuie să fie aici permanent, Asia merită o reprezentare permanentă mai largă. Nu poate fi considerat normal atunci când națiuni precum Japonia, India sau lumea islamică rămân în afara membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate. Germania ar trebui să aibă, de asemenea, un loc printre membrii permanenți, precum și statele din Pacific”.

Serghei Lavrov atacă Occidentul

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, care a intrat în camere la jumătatea dezbaterii, a acuzat Occidentul că se îndreaptă „selectiv” la normele și principiile ONU, de la caz la caz, „pe baza nevoilor lor geopolitice parohiale”

Revenind la temele familiare ale Kremlinului, Lavrov a denunțat SUA pentru că au folosit Națiunile Unite pentru a acuza țările „care dintr-un motiv sau altul sunt incomode pentru Washington”. El s-a plâns, de asemenea, că Franța și Germania au neglijat Acordurile de la Minsk, un acord internațional eșuat menit să aducă pacea în Ucraina înainte de invazia rusă, și a condamnat intervenția militară a SUA în Irak, Afganistan, Libia și în alte părți.

Volodimir Zelenski a părăsit camera Consiliului de Securitate după discursul său și nu a fost prezent la remarcile lui Lavrov.

Delegații Rusiei au părut în mare parte absenți în timpul dezbaterii, trimițând mesaje pe telefoanele lor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: