UPDATE/Ucraina a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană. La Moscova, Consiliul Federaţiei a ratificat tratatele de anexare a Crimeei la Rusia - CursDeGuvernare.ro
sâmbătă

23 octombrie, 2021

UPDATE/Ucraina a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană. La Moscova, Consiliul Federaţiei a ratificat tratatele de anexare a Crimeei la Rusia

21 martie, 2014

Ucraina a semnat la Bruxelles, în contextul Consiliului European, partea politică a Acordului de Asociere cu UE. Europenii arată astfel susţinerea puternică pentru Ucraina, în contextul celor mai mari tensiuni dintre Occident şi Rusia după războiul rece, provocate de invazia armatei ruse în Crimeea şi decizia de anexare a regiunii la Federaţia Rusă. În acelaşi timp, la Moscova, au continuat procedurile legale de anexare a Crimeei la Federaţia Rusă.

UPDATE: Preşedintele Putin a ratificat legea care prevede anexarea Crimeei la Rusia, într-un gest de sfidare a liderilor europeni, care au declarat ilegal referendumul de la sfârşitul săptămânii trecute şi anexarea Crimeei. Liderul de la Kremlin a semnat legea în direct, la televiziune. S-au creat astfel două districte administrative, Crimeea şi Sevastopol.

Documentul pe care Viktor Ianukovici a refuzat să îl semneze, în toamna anului trecut, gest care a provocat revoltele din Ucraina şi au dus la plecarea de la putere a liderului ucrainean, a fost semnat vineri de premierul interimar, Arseni Iaţseniuk.


Este dovada susţinerii Ucrainei de către Uniunea Europeană, a spus preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. ” UE este, de asemenea, pregătită să ajute la stabilizarea macroeconomică a ţării şi să elimine toate taxele pentru exporturile ucrainene din uniune pentru o vreme, ca să putem astfel avansa spre beneficiile deplinelae acordului de liber schimb. Este un semn al solidarităţii noastre”, a spus preşedintele Van Rompuy.

Partea economică a acestui document va fi semnată după alegerile din 25 mai din Ucraina, atunci când ţara va avea o administraţie aleasă în mod democratic.

Acest nou pas de apropiere a Ucrainei de Uniunea Europeană are loc după ce joi, atât statele Unite, cât şi UE, şi-au asprit tonul în dialogul cu Rusia. Casa Albă a anunţat sancţiuni pentru alţi 20 de oficiali şi oameni de afaceri ruşi, de această dată din imediata apropiere a preşedintelui Vladimir Putin, iar europenii vor face publice în cursul zilei de vineri cele 12 nume care se vor adăuga listei stabilite la începutul săptămânii.

În plus, ambele părţi s-au arătat pregătite să impună Federaţiei Ruse sancţiuni economice, care vor afecta sectoare cheie ale economiei, după cum a spus preşedintele Barack Obama.


Liderii europeni au decis joi ca Republica Moldova şi Georgia să semneze acordurile de asociere mai devreme, până la sfârşitul lunii iunie a acestui an. Iniţial, termenul stabilit fusese luna august, însă presiunile ruse asupra acestor ţări au acccelerat acest gest al relaţiei UE cu cele două ţări.

Anexarea Crimeei la Rusia, o chestiune de timp

În timp ce Ucraina semna la Bruxelles acordul de asociere, Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a votat tratatele de anexare a Crimeei şi Sevastopolului la Federaţia Rusă.

Votul a fost în unanimitate şi deschide astfel calea ca anexarea să devină efectivă, odată ce legea este ratificată de preşedintele Vladimir Putin.

Imediat după anunţul semnării acordului, premierul rus Dmitri Medvedev a spus, într-o întâlnire cu preşedintele Putin, că Ucraina datorează Federaţiei ruse 16 miliarde de dolari, informează agenţiile de presă ruse citate de Reuters.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Premierul Medvedev a spus că 11 miliarde sunt diferenţa la preţul gazului plătit de Ucraina, reducere de care această ţară beneficia în schimbul permisiunii ca flota rusă să folosească baza navală de la Sevastopol. Însă acum tratatul prin care se stipul lacest lucru este caduc.

Alte 3 miliarde de dolari sunt reprezentanţi de un împrumut recent, sub forma cumpărrării de eurobonduri de către Rusia, iar alte 2 miliarde de dolari sunt o datorie faţă de Gaprom.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr