cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

TVR – gaura neagră adusă pe masa Parlamentului: soluțiile pot veni doar de la cei care au adus-o în situația asta

23 februarie, 2016

tvrSituația financiară dezastruoasă a televiziunii publice a făcut obiectul unei dezbateri organizate, marți la Comisiile de cultură ale Parlamentului, acolo unde premierul Cioloș a anunțat că guvernul nu poate ajuta financiar TVR, cel puțin nu înainte de rectificarea bugetară, și nici nu poate decide ștergerea datoriilor din cauză că o asemenea decizie ar fi judecată drept ajutor de stat.

Discuția de marți cu premierul nu rezolvă problemele TVR din cauză că puterea de decizie este, evident, la mâna Parlamentului, instituție care a girat, după 1990, toate conducerile executive ale postului național de televiziune.

Înaintea dezbaterii de la Parlament, o serie de ONG-uri au transmis o scrisoare deschisă Guvernului și Parlamentului, cerând măsuri de reformă structurală a TVR, nu ”cârpeli” de an electoral.


La dezbaterile din comisii au luat parte premierul Cioloș, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, președinții Camerei și Senatului.

Discuțiile au fost convocate după ce TVR a avertizat că va intra în incapacitate de plată, că plata salariilor a început să întârzie și că instituția are nevoie imediat de ajutor.

Singurul președinte TVR care a încheiat mandatul cu reducerea cheltuielilor acestei instituții a fost Valentin Nicolau, care a condus instituția între 2002-2005.

Mesajul premierului: Guvernul nu poate ajuta financiar. Decizia, politică, este la Parlament

“Ceea ce nu putem face oricât am vrea, înainte de iulie, este să dăm bani acum, în următoarele săptămâni televiziunii publice. Să dăm bani televiziunii acum ar însemna să luăm de undeva banii respectivi şi ar însemna să facem rectificare bugetară. Rectificarea bugetară este o idee de termen mediu, de câteva luni de zile, însă, până atunci, sunt câteva măsuri care ar trebui să fie luate pentru a închide robinetul risipei la TVR”, a declarat premierul Dacian Cioloş, la finalul dezbaterii Comisiilor reunite de cultură şi buget ale Parlamentului.


Dacian Cioloş a afirmat că TVR are nevoie de o soluţie rapidă care să permită “gâtuirea pierderilor” pentru ca, ulterior să fie găsite soluţi pentru a relansa activitatea acesteia şi pentru a lărgi baza de finanţare.

“Banii se duc în continuare pe măsuri care nu vor creşte performanţa TVR. Doamna director Irina Radu spunea că doar 5% din buget au fost bani investiţi în programe noi şi bani care ar putea să ajute televiziunea să se relanseze pe piaţa media”, a adăugat Cioloş.

Dacian Cioloş le-a transmis parlamentarilor că, în funcţie de deciziile pe care le vor lua cu privire la viitorul funcţionării şi conducerii televiziunii, “Guvernul va putea veni cu măsurile pe care le consideră fezabile în baza legilor actuale şi a responsabilităţii pe care o are”.

„Practic, televiziunea continuă să acumuleze datorii fără posibilitatea de a relansa un proces de restructurare şi de relansare a activităţii, a performanţei. Ar trebui să vedem care sunt propunerile dumneavoastră legate de măsuri pe termen scurt, foarte scurt, în următoarele săptămâni, pentru că înţeleg că până în luna martie, dacă nu se iau nişte măsuri, televiziunea riscă să intre în incapacitate de plată. La sfârşitul lunii martie va trebui să numiţi şi un Consiliu de Administraţie nou. Ar fi bine ca acest nou Consiliu de Administraţie să aibă şi un mandat”, le-a transmis premierul aleşilor.

Dacian Cioloş a susţinut că decizia privind rezolvarea situaţiei de la TVR este una politică: „Măsuri pe termen mediu sau lung vor presupune şi modificări legislative, în funcţie de statutul pe care televiziunea l-ar putea căpăta pentru ca, pe viitor, să poată să îşi găsească locul în spaţiul concurenţial audiovizual şi să rămână, sau nu, cu atribuţia de serviciu public. Aici este o decizie politică ce trebuie luată”.

Irina Radu: Nici măcar 5 oameni din 100 nu se mai uită la TVR

Directorul general interimar al TVR, Irina Radu, a trimis luni conducerii Parlamentului o scrisoare în care atenționează că situația televiziunii publice este foarte gravă și  cere parlamentarilor să hotărască dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune.

„Dacă pe 15 februarie există o șansă de a plăti salariile, măcar parțial, pe data de 29 februarie vom fi în imposibilitatea de a le asigura, situație care se va prelungi în luna martie și, posibil, aprilie. (…) În zilele și săptămânile următoare, dumneavoastră împreună cu colegii dumneavoastră, în calitate de decidenți politici, va trebui să hotărâți dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune și, dacă da, ce fel de serviciu va trebui reconstruit pornind de la zero”, scrie Irina Radu.

Parlamentul a aprobat în septembrie 2015 numirea Irinei Radu în funcţia de președinte director general interimar al TVR pentru un mandat de 6 luni. Numirea a avut loc după ce, în aceeași zi, şi Camera Deputaţior au respins Raportul de activitate şi contul de execuţie bugetară ale Televiziunii publice pentru anul 2014, decizie care a determinat demiterea Consiliului de Administraţie şi a preşedintelui-director general al TVR, Stelian Tănase.

Directorul general interimar al TVR a anunțat în cadrul dezbaterii organizate la Palatul Parlamentului: „Avem 100 de milioane de euro datorii la bugetul de stat, 50 de milioane datorii comerciale, 2.500 de salariați, cu 2.000 dintre aceștia TVR este în conflict. Conducerile din perioada 2008-2012 nu au respectat contractul colectiv de muncă, nu au acordat măririle de salarii prevăzute, au semnat un contract fără să facă o prognoză corectă asupra veniturilor TVR și iată-ne acum, după 8 ani, plătind greșeli venite din trecut. Începând cu februarie nu vom mai putea plăti taxele și impozitele la bugetul de stat. În tot acest timp, ne străduim totuși să oferim ceva telespectatorilor, ne străduim să dăm știri corecte și imparțiale, să ducem România cu cinste la Eurovision, avem negocieri în barter pentru Campionatul european de fotbal”.

Irina Radu spune că audiențele televiziunii sunt în cadere liberă, adăugând că “nici măcar 5 oameni din 100 nu se mai uită la TVR”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: