miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 iulie, 2021

Compania turcă de stat TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) a solicitat o licenţă de explorare a zăcămintelor de petrol în estul Mării Mediterane, potrivit unui comunicat al Ministerului turc al Energiei publicat în Gazeta Oficială turcă.

Cele trei perimetre pe care TPAO intenţionează să le exploreze sunt în apele teritoriale turce, în largul coastelor Silifke ale provinciei Mersin, potrivit cotidianului turc Daily Sabah.


Coastele Silifke se află la mai puțin de 200 de km de nordul Ciprului, controlat de ciprioții turci.

Turcia, pe de o parte, și Grecia și Cipru pe de altă parte, se află într-o continuă dispută privind delimitarea zonelor maritime exclusive.

Disputa s-a aprins și mai puternic anul trecut până la stadiul amenințărilor militare, atunci când Turcia a început explorările în zonele disputate de cele două părți.

Tensiuni în estul Mediteranei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost pe cale să sporească din nou tensiunile cu Grecia și Uniunea Europeană, săptămâma trecută, când a declarat că Turcia va explora petrol şi gaze în zonele disputate din estul Mediteranei, potrivit Offshore Technology.


„Oricare ar fi drepturile noastre, ni le vom însuși. Și ne vom continua operațiunile de explorare în estul Mediteranei, Cipru și în toate acele mări”, a delarat Recep Erdogan, citat de Daily Sabah.

Totuși, declarația ar putea fi o tentativă de a resuscita tensiunile dintre Turcia și Grecia legate de resursele de petrol și gaze din regiune, spune Offshore Technology.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Declarația survine pe fondul încercărilor UE de redeschide căi de apropiere a Turciei de Occident, eventual cu sprijinul SUA.

(Citiți și: „Trilaterala pe tema securității: România invită Polonia și Turcia să i se alăture în proiectul Centrului euroatlantic de reziliență”)

Pe de altă parte, Turcia a declanșat în anii trecuți o ofensivă susținută de explorare și exploatare a resurselor de gaze naturale și petrol, inclusiv în Marea Neagră.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: