joi

25 aprilie, 2024

21 martie, 2021

Turcia nu este doar o problemă europeană-turcă, ci și o problemă în parteneriatul nostru transatlantic și, evident, în parteneriatul nostru cu NATO, afirmă înalți oficiali ai UE citați de Euractiv.
Declarația semnalează o schimbare radicală de politică externă a UE după alegerea noii administrații americane.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a participat vineri la o conferință video cu președintele Consiliului, Charles Michel, și cu președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.


UE a declarat că este important să se susțină de-escalarea și „să se consolideze în continuare  încrederea pentru a permite o agendă UE-Turcia mai pozitivă”.”A mai fost menționată o posibilă vizită în Turcia după summitul UE din martie”, menționează scurtul comunicat emis după convorbirile online.

”Avem contacte foarte strânse cu prietenii noștri americani pentru a vedea cum putem colabora în dosarul Turcia, atât în context transatlantic, cât și în contextul NATO. Sunt chestiuni care depășesc interesele europene sau ale Turciei”, au transmis presei înalți  oficiali UE.

La începutul săptămânii, secretarul general al NATO, Jens Stoltemberg, a exprimat ”serioase îngrijorări” în legătură cu acțiunile Turciei. Remarca apare în contextul în care oficiali greci și turci nu au reușit să ajungă la un compromis, în cadrul mecanismului special creat în cadrul NATO cu scopul soluționării disputelor bilaterale legate de resurse naturale și ape teritoriale din Mediterana.

La summit-ul din decembrie anul trecut, UE a amânat luarea unei decizii privind sancționarea Turciei pentru activitățile sale ilegale din estul Mediteranei. Surse citate de Euractiv afirmă că decizia UE a fost influențată de mesajele noii administrații americane, care au considerat că impunerea de sancțiuni europene ar împinge Turcia către aprofundarea relațiilor sale cu Rusia.


”Având în vedere că Joe Biden nu se gândește la relații atât de strânse cu Arabia Saudită așa cum le-a avut administrația Trump, în zonă nu va mai exista cineva capabil să egaleze ca influență Turcia. Deci, Turcia trebuie să redevină apropiată de Occident”, afirmă sursele citate de Euractiv.

Liderii UE urmează să dezbată relația cu Turcia la summitul UE de săptămâna viitoare, summit care se va organiza în sistem videoconferință.

”Discutând în primul rând problema mediteraneeană, vom avea ocazia să discutăm din nou toate problemele noastre, de la așteptările Turciei, ca aliat al NATO,  până la liberalizarea vizelor și problemele Uniunii Vamale”, a spus Erdoğan înainte de teleconferința sa cu Michel și von der Leyen.

”Ministrul de externe” al UE, Josep Borrell a anunțat:  „Voi prezenta un raport liderilor UE, unde voi prezenta tendințele actuale și voi sugera o cale de urmat pentru consolidarea unei atitudini constructive, în același timp fiind pregătit să ia măsuri dacă este necesar”.

Miniștrii de Externe ai UE vor avea luni discuții preliminare asupra acestui raport care va conține un capitol separat al problemelor care creează dificultăți în relația UE – Turcia.

Chiar dacă Consiliul dorește să identifice modalități de îmbunătățire a relației cu Turcia, o serie de diplomați europeni nu sunt convinși că acest lucru va fi posibil prea curând.

Pe lângă diversele probleme – relația cu Grecia, cu Cipru, apropierea de Rusia, implicarea în conflictul din Siria – Turcia presează în ultimele luni pentru înnoirea acordului pe migrație încheiat cu UE în 2016, care a dus la limitarea fluxului migrației către statele membre UE în schimbul susținerii financiare acordate de UE Ankarei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: