Turcia este împotriva pedepsei capitale, iar escaladarea conflictului dintre Arabia Saudită și Iran riscă să tensioneze și mai mult regiunea aflată deja pe punctul de a exploda, a avertizat luni vicepremierul de la Ankara, Numan Kurtulmus (foto), într-o primă reacție oficială a Turciei evoluția din zonă după executarea șeicului șiit Nimr al-Nimr.
„Suntem împotriva pedepsei capitale, în special când este motivată politic… Nu susținem pedeapsa capitală, indiferent despre ce țară este vorba”, a mai declarat Numan Kurtulus, într-o conferință de presă.
„Arabia Saudită și Iranul sunt prietenii noștri și nu dorim o luptă între ele pentru că est ultimul lucru de care are nevoie regiunea”, a adăugat el, cerându-le celor două state să rezolve aceste disensiuni care agravează tensiunea deja foarte serioasă din Orientul Mijlociu.
„Regiunea este pe punctul de a exploda”, a avertizat vicepremierul Turciei.
(Citiți și: ”Analiză / Reacție în lanț după executarea șeicului al-Nimr – Războiul rece Iran – Arabia Saudită rupe harta Orientului Mijlociu”)
În problema Siriei, Turcia și Arabia Saudită, principalii aliați ai Occidentului în regiune, doresc plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, în timp ce Iranul îl sprijină pe președintele de la Damasc, alături de federația Rusă.
De notat că liderul islamic turc, Mehmet Gormez (foto), se afla la Riad în timpul executării de către Arabia Saudită a 47 de persoane acuzate de terorism, dar printre care se aflau cel puțin 4 opozanți politici ai monarhiei sunite, inclusiv șeicul șiit Nimr al-Nimr.
Mehmet Gormez s-a întâlnit cu Abdul Aziz Al Sheikh, marele muftiu al Arabiei Saudite, dar în declarațiile făcute nu s-a referit la uciderea celor 47 de persoane.
Și Kuweitul își retrage ambasadorul
Kuweitul și-a chemat marți ambasadorul din Iran, din cauza recentelor atacuri împotriva ambasadei Arabiei Saudite la Teheran, scrie agenția Kuna.
Agenția citează o sursă anonimă care a declarat că acțiunile ămpotriva ambasadei saudite sunt o „încălcare flagrantă a convențiilor internaționale” și o încălcare a angajamentului Iranului de a asigura „pe teritoriul său securitatea și siguranța misiunilor diplomatice”.
Este cea de-a cincea țară care-și retrage diplomații, după ce luni au anunțat acest lucru Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite și Sudanul.
Pe de altă parte, în Irak (țară majoritar șiită), susținători ai clericului Moqtada Sadr au cerut guvernului de la Bagdad să rupă relațiile diplomatice cu Arabia Saudită.
Executarea liderului religios șiit –șeicul Nimr al-Nimr – de către Arabia Saudită a declanșat, așa cum se așteptau analiștii, o reacție în lanț care poate modifica ecuația și așa complexă din Orientul Mijlociu.
Reacția Iranului (șiit) a fost urmată de contrareacția Arabiei Saudite.
Cine a fost liderul al-Nimr
Șeicul Nimr al-Nimr (56 de ani) este una dintre cele 47 de persoane condamnate pentru infracțiuni de terorism care au fost executate sâmbătă, la Riad.
El era unul dintre susținătorii foarte respectați ai protestelor antiguvernamentale izbucnite în provincia de est a Arabiei Saudite, provincie unde majoritatea șiită a acuzat că este marginalizată.
A fost arestat în iulie 2012 și judecat pentru “incitare la conflicte sectare și sprijinirea revoltelor”, acuzații aduse în cea mai mare parte pe baza conținutul predicilor sale pașnice, chiar dacă foarte pătimașe, scrie middleeasteye.net.
Pe 15 octombrie 2014, o instanță militară l-a condamnat la moarte.
Experți în drepturile omului ai ONU au criticat regimul saudit pentru arestarea și deținerea lui Nimr al-Nimr și s-au arătat îngrijorați de informațiile potrivit cărora acesta ar fi fost torturat de către autorități, de faptul că acesta nu beneficiază de un proces corect și nu primește îngrijiri medicale adecvate.
Regimul saudit a răspuns acuzațiilor prin mai multe comentarii publicate în presa occidentală, comentarii ce susțineau că șeicul Nimr și Faris al-Shuweil, membru marcant al-Qaeda din Arabia Saudită, sunt fețe diferite ale aceleiași monede, ambii fiind reprezentanți ai gândirii teroriste.
Nimr a fost acuzat de presa locală că este agent iranian, deși acesta a respins de mai multe ori informația și a explicat că regimul saudit nu face altceva decât să distorsioneze realitatea pentru a-l discredita.
Printre “teroriștii” arestați se aflau și protestatari șiiți minori în momentul reținerii: Ali al-Nimr (nepotul șeicului Nimr), Abdullah al-Zaher și Hussein al-Marhoon.
Ali al-Nimr a fost arestat de forțele de ordine în 2012, pentru participarea la protestele ce au avut loc în februarie acel an în provincia estică a Arabiei Saudite.
El ar fi fost torturat și forțat să își asume o serie de infracțiuni, inclusiv aderarea la o “celulă teroristă “, instanța specială condamnându-l ulterior la moarte pe baza acestor declarații.
Pe 8 octombrie 2015, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cerea Arabia Saudită să-l grațieze pe Ali al-Nimr și să oprească executarea acestuia.
Numele său nu figurează printre cei 47 de condamnați executați sâmbătă, dar nu se știe care este situația sa.
Potrivit BBC, printre cei executați se numără și o persoană condamnată pentru uciderea în 2004 a unui cameraman care lucra pentru BBC – Simon Cumbers.
Adel al- Dubayti a fost condamnat în noiembrie 2014 pentru rolul său în mai multe atacuri al-Qaeda, inclusiv pentru cel din capitala Riyadh, 2004, în care a fost împușcat Simon Cumbers, iar un reporter – Frank Gardner – a fost grav rănit.