sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 decembrie, 2019

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat duminică, pe fondul tensiunilor cu Casa Albă, că va închide, ”dacă este necesar”, două baze militare strategice de la Incirlik Kurecik. Afirmația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat canalului tv pro-guvernamental A Haber, citat de Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan utilizează destul de des această amenințare, prima oară a făcut-o în 2017, împotriva Berlinului, după ce statul a interzis oficialilor turci să își facă campanie electorală în Germania. Erdogan a repetat amenințarea în același an, la adresa Statelor Unite, după ce Washingtonul a decis să coopereze cu Uniunea Democrată a Kurzilor Sirieni (PYD) în lupta contra Statului Islamic.

Baza aeriană Incirlik, aflată în sudul Turciei, găzduieşte focoase nucleare americane și este utilizată de aviaţia SUA pentru a-și lansa atacurile împotriva grupării Stat Islamic din Siria.


Baza Kurecik, din sud-estul ţării, găzduieşte o importantă staţie radar a NATO.

Motivul tensionării relațiilor – achiziționarea sistemelor de apărare rusești

Măsura de închidere a celor două baze ar fi luată, potrivit declarațiilor oficiale ale Ankarei, ca răspuns la ameninţările Statelor Unite cu sancţiuni împotriva Turciei şi la o rezoluţie separată a Senatului SUA care a recunoscut uciderea în masă a armenilor de acum un secol ca genocid comis de otomani.

Votul a stârnit furia guvernului turc, care a considerat că această măsură a pus ‘’în pericol viitorul relaţiilor bilaterale″. Președintele Erdogan a sugerat duminică că Turcia ar putea răspunde şi cu rezoluţii parlamentare care să recunoască drept genocid uciderea indigenilor americani din secolele trecute.

Motivul real al tensionării relațiilor dintre cei doi aliați NATO consistă însă în decizia Turciei de a cumpăra sisteme de apărare S-400 ruseşti, în pofida avertismentelor americane.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Miercuri, Comitetul pentru Afaceri Externe al Senatului SUA a adoptat un proiect de lege susţinut atât de democraţi, cât şi de republicani, care prevede sancţiuni draconice împotriva Turciei şi liderilor săi în legătură cu sistemele S-400 şi ofensiva din nordul Siriei.

Relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO, s-au deteriorat în ultimele luni din cauza acestei ofensive lansate de Ankara în Siria împotriva unei miliţii kurde susţinute de Washington.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: