sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 februarie, 2022

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a redus, sâmbătă, TVA la vânzările de produse alimentare de bază, de la 8% la 1%, în condițiile în care inflația a urcat la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, conform Duvar English.

Decizia, publicată în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare pe 14 februarie și include produse de bază precum făină, orez, paste, carne, pește, ceai, cafea, apă, lapte și produse lactate, brânză, ouă, uleiuri, zahăr, fructe, legume, nuci și leguminoase.

„În cadrul Programului nostru de simplificare a sistemului de TVA, reducem TVA (taxa pe valoarea adăugată) pentru produsele alimentare de bază de la 8% la 1%. Combaterea inflației necesită o determinare totală, credință și sacrificiu. Toate aceste reduceri vor ajuta în lupta noastră împotriva inflației”, a declarat Erdoğan, pe 12 februarie.


Într-un discurs televizat, președintele turc a cerut oamenilor de afaceri să reducă prețurile conform noii scăderi de TVA. El a anunțat, de asemenea, demararea unei campanii de controale pentru verificarea prețurilor și a promis că vor fi aplicate amenzi usturătoare celor care nu scad, sau chiar cresc prețurile produselor alimentare.

Cît contează reducerea TVA la alimente

Inflația în Turcia a crescut cu 48,7% în ianuarie, față de aceeași lună a anului trecut. De la începutul anului, prețurile la energie au crescut cu aproximativ 50%. În același timp, lira continuă să piardă din valoare, ceea ce face ca produsele importate să fie mai scumpe.

Scăderea vertiginoasă a puterii de cumpărare a cetățenilor turci a crescut nemulțumirea față de regimul Erdogan, ceea ce se reflectă și în sondajele de opinie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Un sondaj recent realizat de Metropoll a arătat că alianța de opoziție se apropie acum de 50%, în timp ce „Alianța Populară” a partidului de guvernământ AKP împreună cu Mișcarea de Acțiune Naționalistă a lui Devlet Bahçeli este în regres.


Özer Sencar, șeful companiei de sondaj MetroPOLL, a declarat pentru Cumhuriyet că în intenția de vot, coaliția de opoziție a ajuns la 49,7%, în timp ce „Alianța Populară” pe care AKP o formează cu partidul naționalist de extremă dreapta a lui Devlet Bahçeli, este la 42,1%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Uluitoare (teoretic) atitudinea populatiei fata de autoritari: si in conditii de criza puternica, coalitia politica ce-l sprijina pe Erdogan are peste 40 % sustinere !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

  1. Uluitoare (teoretic) atitudinea populatiei fata de autoritari: si in conditii de criza puternica, coalitia politica ce-l sprijina pe Erdogan are peste 40 % sustinere !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: