marți

7 mai, 2024

24 ianuarie, 2024

Parlamentul turc a ratificat marți cererea Suediei de a adera la NATO, președintele Recep Tayyip Erdoğan fiind acum așteptat să promulge legea.

Votul din Adunarea Națională de la Ankara a fost 287 la 55.

Decizia Turciei, care urmează a 20 de luni de negocieri diplomatice cu Stockholm și Washington, face din Ungaria ultima țară NATO care nu a validat cererea Suediei de a adera la alianța militară formată din 31 de membri.


Tot marți, prim-ministrul ungar Viktor Orbán i-a cerut premirului suedez Kristersson, cerându-i să vină la Budapesta și să negocieze cu privire la candidatura NATO, idee respinsă rapid, potrivit Politico, de ministrul suedez de externe Tobias Billström.

Suedia a solicitat să se alăture NATO în mai 2022, după ce invazia Rusiei din Ucraina a determinat țara scandinavă să renunțe la neutralitatea tradițională. Oficialii maghiari i-au asigurat în mod repetat pe omologii lor suedezi că Budapesta nu va fi ultima care va vota cererea Suediei de a adera la alianța militară.

Eforturile diplomatice s-au concentrat pe Turcia

În ultimele luni, diplomații și oficialii occidentali s-au concentrat pe Erdogan pentru a-l convinge să aprobe cererea Suediei. Liderul turc a fost considerat a fi figura centrală a rezistenței cu care se confruntă Suedia în tentativa de a adera la NATO.

Ungaria, în ciuda poziției similare cu cea a Turciei, nu a fost niciodată luată prea în serios. Pentru diplomații occidentali, atitudinea Ungariei a fost o simplă ”sfidare”. Orbán, au spus ei, spera doar să-și demonstreze relevanța, așa cum face frecvent în relația cu UE.


Acum însă, poziția Ungariei provoacă îngrijorare reală, în special în rândul țărilor din flancul estic NATO, care sunt dornice să vadă Suedia, cu puternica sa poziție militară și strategică la Marea Baltică, alăturându-se alianței.

„Acest lucru va consolida întreaga Alianță și securitatea regională. Sper că Ungaria va face același lucru în curând și vom avea în sfârșit cel de-al 32-lea membru al NATO”, a transmis luni președintele leton Edgars Rinkēvičs. Kaja Kallas, premierul estonian, a transmis: „Sper că ultima ratificare să urmeze rapid acum”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: