vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 noiembrie, 2019

Turcia a început luni trimiterea luptătorilor străini din forțele ISIS în țările lor de origine, deși statele respective le-au retras cetățenia. Primul expulzat este un cetățean american, a anunțat un purtător de cuvânt al ministrului turc de Interne, citat de Reuters.

Alți șapte luptători ISIS capturați în Siria vor fi repatriați în Germania, pe 14 noiembrie, actele necesare repatrierii fiind finalizate.

Demersuri legale sunt în desfăşurare pentru expulzarea a altor 15 jihadişti – 11 francezi, doi germani şi doi irlandezi.


Ankara a amenințat după lansarea operațiunii din nordul Siriei că îi va repatria pe luptătorii străini capturați de forțele kurde și ținuți în închisori din zona respectivă – sunt aproximativ 2.500 de militanți, conform televiziunii de stat turce TRT Haber. Cei mai mulți provin din UE și 813 jihadiști se află deja în 13 centre de deportare din Turcia.

Ofensiva turcă în Siria a stârnit îngrijorări și din cauza riscului ca luptătorii străini alăturați ISIS capturați de kurzi să fie eliberați sau trimiși acasă, în condițiile în care statele de origine nu-i doresc.

Președintele Tayyip Erdogan a folosit acești militanți ca pe un instrument de șantaj prin care să obțină tăcerea statelor occidentale.

Săptămâna trecută, ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a anunțat că acești luptători vor fi trimiși în statele de unde provn, indiferent dacă acestea le-au retras sau nu cetățenia: „Nu suntem un hotel” pentru jihadiștii altor state, a spus oficialul de la Ankara.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Conform estimărilor oficiale, aproximativ 10.000 de membri ISIS au fost luați prizonieri de milițiile kurde, iar un sfert din aceștia erau cetățeni europeni. Danemarca, Germania și Marea Britanie le-a retras cetățenia unora dintre acești luptători ISIS.

Ministrul american al Apărării, Mark Esper, amenința luna trecută că ofensiva militară turcă în Siria a dus la ”eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi” ai grupării jihadiste Statul Islamic.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: