joi

28 martie, 2024

20 iulie, 2016

erdogan
Președintele Erdogan și-a reluat activitatea la Ankara și a prezidat ședința Consiliului de Securitate Națională

Sub pretextul oficial al ”eliminării tuturor aliaților” clericului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat, în Turcia epurările continuă, afectînd acum serviciile secrete și sistemul de educație.

În ultimele 4 zile, în jur de 50.000 de turci – militari, polițiști, judecători, procurori, funcționari publici și profesori – au fost fie arestați, fie suspendați din funcții.

”Această organizație teroristă paralelă nu va mai putea fi folosită drept pion de niciun stat”, a asigurat miercuri premierul Binali Yildirim în fața Parlamentului. Potrivit Hurriyet, Yildirim a promis legislativului: ”Îi vom elimina pe toți, din rădăcini”.


Potrivit presei turce, care citează un purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale, președintele Tayyip Erdogan susține demersul guvernamental de solicitare a SUA pentru extrădarea celui considerat că ”a orchestrat tentativa eșuată de acaparare a puterii în urma căreia cel puțin 232 de oameni au murit”.

Lunga listă a celor epurați – de la profesori la magistrați și funcționari

Autoritățile turce au închis marți toate publicațiile suspectate de legături cu clericul care trăiește în Statele Unite și au anunțat suspendarea a 15.000 de angajați ai ministerului Educației.

Pe lista epurărilor s-au adăugat, tot marți, 100 de angajați ai serviciilor secrete și încă 492 de angajați ai Directoratului pentru Afaceri Religioase.

De la biroul prim-ministrului au fost demise 257 de persoane, alte 300 fiind disponibilizate de la ministerul Energiei.


Peste 6.000 de soldați și alți aproximativ 1.500 de civili sunt în prezenți arestați sub acuzația de participare la complot.

În jur de 8.000 de polițiști, suspectați de legături cu gruparea responsabilă cu tentativa de lovitură de stat, au fost destituiți.

Aproximativ 1.500 de funcționari ai ministerului de Finanțe au fost eliminați din funcții, concediile a 3 milioane de bugetari au fost suspendate și aproape 3.000 de judecători și de procurori au fost suspendați.

presa
Presa turcă, subordonată regimului Erdogan, se întrece să prezinte conspiratorii

Potrivit presei turce, instanțele au decis luni reținerea a 26 de generali și amirali. Printre aceștia se numără și fostul șef al aviației, Akin Ozturk, care neagă vehement participarea la lovitura de stat eșuată.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a anunțat presa că împotriva a 9.322 de persoane au fost declanșate procedurile de urmărire penală pentru participare la tentativa de lovitură de stat.

Comandanții armatei au cerut ”cele mai severe pedepse” pentru cei impicați în ”această nerușinare”.

În condițiile în care acest tip de mesaj este repetat frecvent în întreaga Turcie, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a dat glas marți unor ”serioase îngrijorări” legate de deteriorarea situației în Turcia și a cerut acestui stat să permită ca monitori independenți să-i poată vizita pe cei arestați sub acuzația de trădare.

După înăbușire tentativei de puci militar, Erdogan a solicitat Parlamentului să asculte voința populară de reintroducere a pedepsei capitale.

8 militari au cerut azil politic în Grecia, dar Turcia solicită repatrierea lor imediată, amenințând statul vecin cu ”înrăutățirea relațiilor, care și așa sunt de multă vreme zdruncinate”.

Discuție telefonică Obama-Erdogan. Activitate reluată la Incirlik

Administrația Prezidențială a SUA a confirmat că președintele Barack Obama a discutat marți, la telefon, cu președintele Erdogan situația lui Fethullah Gulen. Potrivit Washingtonului, Obama a solicitat ca Erdogan să dea dovadă de ”reținere” în demersul de identificare a celor responsabili cu încercarea de debarcare a puterii în Turcia.

Potrivit Reuters, în cadrul unor discuții paralele, ministrul amerrican al Apărării, Ashton Carter, a discutat cu omologul turc importanța Bazei Aeriene de la Incirlik în planul de luptă împotriva Statului Islamic.

Baza de la Incirlik, utilizată de forțele militare americane în campania derulată în Orientul Mijlociu, a fost decuplată de la sursele de energie în zilele care au urmat tentativei de lovitură de stat. Potrivit presei turce, raidurile aeriene plecate din această bază au fost reluate miercuri.

Fethullah Gulen dezminte orice implicare

În vârstă de 75 de ani, clericul Fethullah Gulen, care trăiește în exil autoimpus în Pennsylvania, a condamnat marți tentativa de lovitură de stat desfășurată în Turcia și a negat orice implicare în acest eveniment.

Fost aliat al actualului șef al statului, transformat ulterior în critic, Gulen a sugerat, potrivit Reuters, că președintele Erdogan este cel care a orchestrat evenimentele, pentru a avea motivul să lanseze o represiune care încununează cei 14 ani de acumulare de puteri.

”Solicit guvernului american să respingă orice tentativă de a folosi instrumentul juridic al extrădării în scopul vendetei politice personale”, a anunțat public Gulen.

Disputa cu SUA

Premierul Yildirim acuză Washingtonul de folosirea standardelor duble în lupta împotriva terorismului după ce administrația americană a anunțat că va discuta solicitarea de extrădare a clericului musulman numai dacă Ankara furnizează dovezi solide ale implicării acestuia în tentativa de puci.

Yildirim a anunțat că ministerul Justiției a transmis Washingtonului un dosar al activităților lui Gulen. ”Avem dovezi mai mult decât suficiente, mai mult decât ar putea cere cineva, despre Gulen. Nu avem nevoie să demonstrăm că a existat o tentativă de lovitură de stat, toate dovezile indică faptul că aceasta a fost organizată la dorința sa și în baza ordinelor sale”, a anunțat ministrul de Justiție Bekir Bozdag.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a confirmat faptul că Ankara a transmis guvernului american o serie de materiale, în format electronic, materiale care sunt analizate în prezent. ”Orice solicitare de extrădare primită din Turcia va fi evaluată cu respectarea tratatelor bilaterale”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Potrivit acestor tratate, ”ofensele cu caracter politic” nu pot constitui o bază pentru o cerere de extrădare, însă ”încercările sau comiterea de acte împotriva șefului de stat sau de guvern” ar permite acest lucru.

Potrivit procedurilor americane, cererea de extrădare trebuie aprobată de un judecător și ulterior vizată de Secretarul de Stat, care poate să nu respecte decizia instanței dacă consideră că există motive de natură umanitară pentru respingerea solicitării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: