La obiect

UE – Green Deal: Până să salveze planeta, lupta cu încălzirea globală va salva mai întâi economia Rusiei

Ambiția Comisiei Ursula von der Leyen de a transforma Europa, până în 2050,  în primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon… Mai mult

15.01.2020

La obiect

România – a doua cea mai mare scădere a producției industriale din UE. Semnele îngrijorătoare şi cauzele

România a înregistrat a doua ce mai mare scădere a producţiei industriale din Uniunea Europeană în noiembrie 2019, faţă de noiembrie 2018, potrivit datelor Oficiului… Mai mult

15.01.2020

Chestiunea

Din nou -7,7% (!) la producția industrială: A 6-a lună consecutivă pe minus

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în noiembrie 2019 o nouă scădere alarmantă a producției industriale lunare la cota negativă record de -7,7%,… Mai mult

15.01.2020

La obiect

Decembrie 2019 – inflaţia a depășit conjunctural pragul de patru procente

Creşterea preţurilor de consum în decembrie 2019 a fost de 0,42%, semnificativ mai mare față de valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (0,16%), ceea… Mai mult

14.01.2020

Cronicile

Turbulențe pe piețele financiare / Bursele europene – șapte zile consecutive de scăderi. Perspectivele analiștilor

de Alexandra Pele 9.2.2016

burseBursele europene au scăzut marți pentru a șaptea ședință consecutivă, acțiunile bancare consemnând cele mai semnificative pierderi ca urmare a temerilor cu privire la instalarea unei noi recesiuni.

Indexul Stoxx Europe 600, care urmărește evoluția celor mai importante companii listate pe bursele europene, a scăzut în primele ore de tranzacționare cu 0,8%, la 311,81, după ce luni a închis cu o pierdere de 3,5%, ajungând la cel mai scăzut nivel din octombrie 2014.

Indicele bursei din Germania, DAX 30, a pierdut luni 0,5%, ajungând la 8.931,01. Indicele bursei franceze, CAC 40, a scăzut cu 0,7%, iar cel al bursei de la Londra, FTSE 100, cu 0,1% în primele ore de tranzacționare.

Investitorii susțin că nu există o cauză specifică pentru volatilitatea de pe burse, fiind vorba despre un cumul de factori, printre care temea unei încetiniri a creșterii economice de la nivel global, dar și reducerea semnificativă a rezervelor valutare a Chinei, cu circa 100 de miliarde de dolari, ca urmare a eforturilor guvernului de la Beijing de a împiedica deprecierea monedei locale și ieșirile masive de capital.

Analiștii caută semnale pozitive, fie o perspectivă mai favorabilă cu privire la creșterea economică, fie o creștere a cotațiilor internaționale ale petrolului, notează MarketWatch.

Scăderea producției industriale din Germania, cu 1,2% în decembrie față de luna anterioară, a antrenat temerile investitorilor, având în vedere finalul de an dezamăgitor al industriei din cea mai mare economie din zona euro.

Sectorul bancar, lovit dur de volatilitățile de pe burse

Cotațiile din sectorul bancar au fost printre cele mai lovite de turbulențele de pe burse, pe fondul incertitudinilor legate de impactul prăbușirii cotațiilor țițeiului, de dobânzile negative practicate de tot mai multe bănci centrale, de creșterea economică modestă, dar și de creșterea creditelor neperformante (expunerea pe exportatorii și producătorii de materii prime, loviți de scăderea materiilor prime).
Indexul Stoxx Europe 600 Banks a scăzut cu 1,1% și se apropie de cel mai scăzut nivel din 2012.

De altfel, acțiunile din sectorul bancar sunt puternic influențate de șocurile de încredere. Când piețele o duc bine și cotațiile bancare sunt pe plus, companiile fiind mai încrezătoare în capacitatea de a face afaceri și de a obține finanțare.

Însă atunci când încrederea dispare, cotațiile bancare tind să aibă scăderi mai semnificative decât alte active. Matt O’Connor, analist la Deutsche Bank, arată că dintre cele 15 corecții care au avut loc pe piețele financiare din 1983, sectorul bancar din SUA a fost lovit de două ori mai dur decât restul pieței, băncile regionale de 1,8% mai rău, iar băncile expuse pe piețele de capital de 2,3 mai rău, potrivit Financial Times.

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu 9,5% luni, ca urmare a unor informații potrivit cărora banca ar putea avea dificultăți de plată a cupoanelor pentru obligațiunile riscante, în situația în care rezultatele operaționale vor dezamăgi sau costul litigiilor vor fi mai ridicate decât cele anticipate. Banca a dat asigurări marți că deține suficientă lichiditate pentru plata datoriilor, acțiunile consemnând o ușoară creștere.

Bursa de la Atena a închis luni cu o scădere de peste 7%, atingând minimul ultimilor 25 de ani, după ce acțiunile băncilor au înregistrat scăderi de până la 27%. Acțiunile mai multor bănci din Italia au fost suspendate luni de la tranzacționare după ce au consemnat scăderi semnificative.

Factorul de frică din piață a migrat din zona temerilor cu privire la o aterizare dură a economiilor emergente și o prăbușire a cotațiilor petrolului către o teamă generalizată și îndreptată către statele dezvoltate, dar și către abilitatea băncilor centrale de a crește din nou valoarea activelor”, notează analiștii de la Citi, citați de Reuters.

Analiștii UBS notează că acțiunile de pe piețele emergente au avut o performanță ”implauzibil” mai bună decât cele din economiile dezvoltate în acest an. După cum se poate observa în graficul de mai jos, piețele emergente au început anul ”pe piciorul stâng”, ca urmare a prăbușirii prețurilor materiilor prime – ironic, notează economiștii, având în vedere că importatorii de petrol ar trebui să beneficieze de pe urma prețurilor scăzute ale țițeiului.

feb-9-ubs

Sursă: UBS via FT

Multe dintre bursele din Asia sunt închise marți. Indicele principal al bursei de la Tokyo, Nikkei 225, a înregistrat un declin de 5,4% astăzi, ajungând la cel mai scăzut nivel din iunie 2013, potrivit Bloomberg. Pe de altă parte, yen-ul s-a apreciat puternic, la 115 dolari, cea mai bună cotație din 2014. Guvernul s-a arătat îngrijorat de această evoluție, o monedă puternică lovind în competitivitatea exporturilor nipone.

Investitorii fug de risc

Aversiune de risc a investitorilor și căutarea unui refugiu a dus la aprecierea yen-ului japonez, dar și la scăderea dobânzilor obligațiunilor guvernamentale sub pragul de zero la sută pentru titlurile cu o maturitate de 10 ani, o premieră, transmite Reuters.

”Yen-ul crește, în vreme ce randamentele certificatelor de Trezorerie (din SUA, n.r.) scad, iar prețul aurului crește. Practic, este rezultatul unui sentiment de aversiune față de risc”, a explicat Toshihiko Matsuno, de la SMBC Friend Securities, pentru Bloomberg.

Investitorii s-au refugiat în titlurile de stat din țările dezvoltate. Randamentul obligațiunilor nipone pe 10 ani a scăzut până la -0,035% marți. Randamentele certificatelor americane de Trezorerie au scăzut la minimul ultimului an, 1,68%.

Obligațiunile germane cu maturitate de opt ani sau mai puțin au randamente negative. Cea mai mare economie din zona euro se împrumută la ora actuală la o dobândă de 0,19% pe 10 ani. Analiștii susțin că ”fuga către calitate este exagerată”. ”Este aproape ca o panică”, a explicat Hideo Shimomura, de la Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management.

La ora actuală există o datorie guvernamentală de circa 7.000 de miliarde de dolari cu dobânzi sub zero, potrivit Bank of America Merrill Lynch. Practic, investitorii plătesc pentru a finanța statele considerate sigure.

Leul sfidează trendul

Luni, leul a câștigat 0,2% față de euro, ignorând tendința regională de depreciere. Ananliștii ING se așteaptă ca leul să se deprecieze totuși în raport cu moneda europeană, ca urmare a turbulențelor de pe piețele financiare internaționale și să atingă o paritate ce dirca 4,5.

”Aversiunea globală față de risc a crescut semnificativ la începutul săptămânii, după cum arată scăderile mari de pe bursele de acțiuni și vânzarea obligațiunilor periferice din zona euro. Mai mult, datele privind comerțul și industria germană, publicate în această dimineață, au fost considerabil mai slabe decât așteptările.

Acest context dificil ar trebui să ducă la presiuni mai mari în sus asupra EUR/RON și ar putea vedea perechea întorcându-se către 4,5. Dimineață, perechea era cotată în jurul a 4,49”, se arată într-un raport ING.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 9.2.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul Florin Cîțu: S-au cheltuit 44 milioane euro în numele informatizării ANAF, serverele stau de 3 ani pe holuri

Razvan Diaconu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus luni seara, la Digi 24, că informatizarea Fiscului nu s-a realizat, dar asta nu înseamnă că nu s-au cheltuit… Mai mult

Stiri

Piaţa ambalajelor din România – 890 milioane euro, mai puţin de 15% sunt biodegradabile

Vladimir Ionescu

Piaţa ambalajelor din România este de aproximativ 890 milioane euro, dar numai 15% sunt realizate din materiale biodegradabile, scrie Agerpres. “Analizată global, piaţa ambalajelor este… Mai mult

Stiri

OMS rectifică evaluarea noului coronavirus: De la amenințare globală “moderată”, la “ridicată”

Iulian Soare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a corectat luni evaluarea ameninţării legate de coronavirusul din China care trece de la “moderată”, cum era calificată până în… Mai mult

Stiri

Noul coronavirus / Protecția Consumatorilor cere ajutorul unor instituții pentru a bloca intrarea pe piață a unor produse din China

Vladimir Ionescu

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a solicitat luni sprijinul Direcției de Sănătate Publică Constanţa pentru „împiedicarea punerii pe piaţă, în vederea comercializării, a produselor… Mai mult

Europa

Bruxelles / Summit special pe tema bugetului multianual organizat pe 20 februarie

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a invitat pe liderii UE la un summit special pe tema bugetului UE 2021-2027. ”A venit vremea să ajungem la… Mai mult

Stiri

Statistici BNR: Creditul neguvernamental a scăzut în decembrie. Administraţia publică s-a împrumutat mai mult

Adrian N Ionescu

Soldul creditelor acordate Guvernului şi administraţiilor locale a crescut cu 3,3%, în decembrie 2019, faţă de noiembrie, până la mai mult de 116,21 miliarde de… Mai mult

Stiri

Dragoș Tănăsoiu (PNL Sector 5) a fost numit șef al Corpului de control al premierului

Vladimir Ionescu

Daniel Dragoş Tănăsoiu (foto), fost secretar general al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), este noul şef al Corpului de control al prim-ministrului.… Mai mult