Evenimentul

Proiect: Se schimbă regimul fiscal al impozitării profitului companiilor străine obținut în România

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va propune Guvernului încă o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal şi a Codului de procedură fiscală, după seria care… Mai mult

14.08.2019

Chestiunea

Scurt: 21,4% din românii în vârstă de muncă se află în străinătate. Cum stau celelalte state UE

În 2018, românii au condus detașat în clasamentul european al persoanelor în vârstă de muncă (20-64 de ani) plecate în străinătate. Potrivit datelor comunicate de… Mai mult

13.08.2019

La obiect

Inflaţia a urcat din nou peste pragul de 4%, prin efectul de bază

Indicele anual al preţurilor de consum pentru populaţie a crescut surprinzător la 4,12% ( de la 3,84% în luna precedentă), deși prețurile au scăzut în… Mai mult

12.08.2019

Chestiunea

Contracție surprinzătoare a schimburilor comerciale externe

Scădere, în premieră după mai mulți ani, atât a exporturilor (-5,5%) cât și a importurilor lunare (-6,9%), la nivelul lunii iunie 2019. Ultima situație de… Mai mult

11.08.2019

Cronicile

Turbulențe pe piețele financiare / Bursele europene – șapte zile consecutive de scăderi. Perspectivele analiștilor

de Alexandra Pele 9.2.2016

burseBursele europene au scăzut marți pentru a șaptea ședință consecutivă, acțiunile bancare consemnând cele mai semnificative pierderi ca urmare a temerilor cu privire la instalarea unei noi recesiuni.

Indexul Stoxx Europe 600, care urmărește evoluția celor mai importante companii listate pe bursele europene, a scăzut în primele ore de tranzacționare cu 0,8%, la 311,81, după ce luni a închis cu o pierdere de 3,5%, ajungând la cel mai scăzut nivel din octombrie 2014.

Indicele bursei din Germania, DAX 30, a pierdut luni 0,5%, ajungând la 8.931,01. Indicele bursei franceze, CAC 40, a scăzut cu 0,7%, iar cel al bursei de la Londra, FTSE 100, cu 0,1% în primele ore de tranzacționare.

Investitorii susțin că nu există o cauză specifică pentru volatilitatea de pe burse, fiind vorba despre un cumul de factori, printre care temea unei încetiniri a creșterii economice de la nivel global, dar și reducerea semnificativă a rezervelor valutare a Chinei, cu circa 100 de miliarde de dolari, ca urmare a eforturilor guvernului de la Beijing de a împiedica deprecierea monedei locale și ieșirile masive de capital.

Analiștii caută semnale pozitive, fie o perspectivă mai favorabilă cu privire la creșterea economică, fie o creștere a cotațiilor internaționale ale petrolului, notează MarketWatch.

Scăderea producției industriale din Germania, cu 1,2% în decembrie față de luna anterioară, a antrenat temerile investitorilor, având în vedere finalul de an dezamăgitor al industriei din cea mai mare economie din zona euro.

Sectorul bancar, lovit dur de volatilitățile de pe burse

Cotațiile din sectorul bancar au fost printre cele mai lovite de turbulențele de pe burse, pe fondul incertitudinilor legate de impactul prăbușirii cotațiilor țițeiului, de dobânzile negative practicate de tot mai multe bănci centrale, de creșterea economică modestă, dar și de creșterea creditelor neperformante (expunerea pe exportatorii și producătorii de materii prime, loviți de scăderea materiilor prime).
Indexul Stoxx Europe 600 Banks a scăzut cu 1,1% și se apropie de cel mai scăzut nivel din 2012.

De altfel, acțiunile din sectorul bancar sunt puternic influențate de șocurile de încredere. Când piețele o duc bine și cotațiile bancare sunt pe plus, companiile fiind mai încrezătoare în capacitatea de a face afaceri și de a obține finanțare.

Însă atunci când încrederea dispare, cotațiile bancare tind să aibă scăderi mai semnificative decât alte active. Matt O’Connor, analist la Deutsche Bank, arată că dintre cele 15 corecții care au avut loc pe piețele financiare din 1983, sectorul bancar din SUA a fost lovit de două ori mai dur decât restul pieței, băncile regionale de 1,8% mai rău, iar băncile expuse pe piețele de capital de 2,3 mai rău, potrivit Financial Times.

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu 9,5% luni, ca urmare a unor informații potrivit cărora banca ar putea avea dificultăți de plată a cupoanelor pentru obligațiunile riscante, în situația în care rezultatele operaționale vor dezamăgi sau costul litigiilor vor fi mai ridicate decât cele anticipate. Banca a dat asigurări marți că deține suficientă lichiditate pentru plata datoriilor, acțiunile consemnând o ușoară creștere.

Bursa de la Atena a închis luni cu o scădere de peste 7%, atingând minimul ultimilor 25 de ani, după ce acțiunile băncilor au înregistrat scăderi de până la 27%. Acțiunile mai multor bănci din Italia au fost suspendate luni de la tranzacționare după ce au consemnat scăderi semnificative.

Factorul de frică din piață a migrat din zona temerilor cu privire la o aterizare dură a economiilor emergente și o prăbușire a cotațiilor petrolului către o teamă generalizată și îndreptată către statele dezvoltate, dar și către abilitatea băncilor centrale de a crește din nou valoarea activelor”, notează analiștii de la Citi, citați de Reuters.

Analiștii UBS notează că acțiunile de pe piețele emergente au avut o performanță ”implauzibil” mai bună decât cele din economiile dezvoltate în acest an. După cum se poate observa în graficul de mai jos, piețele emergente au început anul ”pe piciorul stâng”, ca urmare a prăbușirii prețurilor materiilor prime – ironic, notează economiștii, având în vedere că importatorii de petrol ar trebui să beneficieze de pe urma prețurilor scăzute ale țițeiului.

feb-9-ubs

Sursă: UBS via FT

Multe dintre bursele din Asia sunt închise marți. Indicele principal al bursei de la Tokyo, Nikkei 225, a înregistrat un declin de 5,4% astăzi, ajungând la cel mai scăzut nivel din iunie 2013, potrivit Bloomberg. Pe de altă parte, yen-ul s-a apreciat puternic, la 115 dolari, cea mai bună cotație din 2014. Guvernul s-a arătat îngrijorat de această evoluție, o monedă puternică lovind în competitivitatea exporturilor nipone.

Investitorii fug de risc

Aversiune de risc a investitorilor și căutarea unui refugiu a dus la aprecierea yen-ului japonez, dar și la scăderea dobânzilor obligațiunilor guvernamentale sub pragul de zero la sută pentru titlurile cu o maturitate de 10 ani, o premieră, transmite Reuters.

”Yen-ul crește, în vreme ce randamentele certificatelor de Trezorerie (din SUA, n.r.) scad, iar prețul aurului crește. Practic, este rezultatul unui sentiment de aversiune față de risc”, a explicat Toshihiko Matsuno, de la SMBC Friend Securities, pentru Bloomberg.

Investitorii s-au refugiat în titlurile de stat din țările dezvoltate. Randamentul obligațiunilor nipone pe 10 ani a scăzut până la -0,035% marți. Randamentele certificatelor americane de Trezorerie au scăzut la minimul ultimului an, 1,68%.

Obligațiunile germane cu maturitate de opt ani sau mai puțin au randamente negative. Cea mai mare economie din zona euro se împrumută la ora actuală la o dobândă de 0,19% pe 10 ani. Analiștii susțin că ”fuga către calitate este exagerată”. ”Este aproape ca o panică”, a explicat Hideo Shimomura, de la Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management.

La ora actuală există o datorie guvernamentală de circa 7.000 de miliarde de dolari cu dobânzi sub zero, potrivit Bank of America Merrill Lynch. Practic, investitorii plătesc pentru a finanța statele considerate sigure.

Leul sfidează trendul

Luni, leul a câștigat 0,2% față de euro, ignorând tendința regională de depreciere. Ananliștii ING se așteaptă ca leul să se deprecieze totuși în raport cu moneda europeană, ca urmare a turbulențelor de pe piețele financiare internaționale și să atingă o paritate ce dirca 4,5.

”Aversiunea globală față de risc a crescut semnificativ la începutul săptămânii, după cum arată scăderile mari de pe bursele de acțiuni și vânzarea obligațiunilor periferice din zona euro. Mai mult, datele privind comerțul și industria germană, publicate în această dimineață, au fost considerabil mai slabe decât așteptările.

Acest context dificil ar trebui să ducă la presiuni mai mari în sus asupra EUR/RON și ar putea vedea perechea întorcându-se către 4,5. Dimineață, perechea era cotată în jurul a 4,49”, se arată într-un raport ING.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 9.2.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Avocatul Poporului: Poliția Locală nu poate ridica mașini, prefectul de București trebuie să atace hotărârea

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului îi solicită Prefectului Municipiului București să atace în contencios hotărârea Consiliului General al Municipiului București prin care s-a decis ridicarea mașinilor din oraș.… Mai mult

Stiri

Rusia / Prima centrală nucleară plutitoare se pregătește să traverseze apele arctice

Vladimir Ionescu

Din Murmansk spre Extremul orient, prima centrală nucleară plutitoare din lume începe vineri o călătorie de 5.000 de kilometri în Arctica, în ciuda temerilor militanților… Mai mult

Stiri

Video / 10 minute înspăimântătoare: Sindicatul polițiștilor demonstrează cum se măsluieşte un concurs pentru ocuparea unui post de conducere în Poliţie, ca să câştige „cine trebuie“

Mariana Bechir

Sindicatul Pro Lex a postat pe Youtube o filmare care demonstrează corupția din interiorul Poliției și modul în care sunt promovați incompetenți în structurile de… Mai mult

Stiri

23 de zile pentru înființarea centrelor de prelevare organe în toate spitalele județene – sunt acreditate doar 22 dintre cele 41 de spitale

Mariana Bechir

Fiecare spital judeţean din ţară va fi obligat, începând cu 15 septembrie, să aibă un centru de prelevare de organe, a anunțat joi, la Bistrița,… Mai mult

Stiri

Document / Ministerul de Finanțe reglementează apariția Băncii Naționale de Dezvoltare

Razvan Diaconu

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, vineri, proiectul unei ordonanțe de urgență care reglementează cadrul general aplicabil băncilor naționale de dezvoltare din România. Înființarea unei bănci… Mai mult

Europa

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

Iulian Soare

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care… Mai mult

Europa

Tehnocrații de la Bruxelles pregătesc debutul spectaculos al Comisiei von der Leyen: 100 miliarde euro pentru dezvoltarea de ”campioni europeni” în afaceri

Victor Bratu

Noul executiv al Uniunii Europene vrea să înființeze un fond de 100 miliarde euro cu ajutorul căruia să ”crească” noii ”campioni europeni” care să fie… Mai mult