31 ianuarie, 2022

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vizează realizarea unei noi emisiuni externe, de data aceasta cu scopul de a atrage suma de două miliarde de euro pe şase, respectiv 12 ani.

În cazul eurobondurilor pe 6 ani dobânda indicativă este mid-swap +215 puncte de bază, iar pentru eurobondurile pe 12 ani reperul de cost este mid-swap +355 puncte de bază, potrivit Ziarului Financiar.

Intermediarii emisiunii sunt Citi, Erste Group, HSBC, ING, J.P. Morgan, Societe Generale.


Este pentru a doua oară în această lună când statul apelează la investitorii străini pentru asigurarea necesarului de finanţare al României din acest an, care se ridică la circa 11% din PIB, respectiv 145,4 miliarde de lei, potrivit datelor MFP.

În a doua parte a acestei luni, Finanţele au organizat o licitaţie în dolari, reuşind să atragă 2,4 miliarde de dolari, sumă ce urmează a fi folosită inclusiv pentru răscumpărarea anticipată a unor obligaţiuni mai vechi în dolari. Mai exact, Guvernul a împrumutat 1,35 miliarde de dolari cu o scadenţă pe cinci ani şi 1,06 miliarde de dolari pe zece ani.

În anul 2022 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental, respectiv volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe, este de aproximativ 145,4 miliarde de lei, cu circa zece miliarde de lei peste nivelul prognozat pentru anul trecut, potrivit „Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2022″.

Pentru a-și asigura resursele necesare, MFP plănuiește să împrumute circa 14 miliarde de euro de pe piețele internaționale, prin:

  • emiterea de euroobligațiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de cca 10 miliarde de euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite de aceste piețe și realizarea de operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente în scopul administrării vârfurilor de plată din anii 2023-2024;
  • disponibilizarea sumelor de circa 3,7 miliarde de euro de către CE în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență;
  • trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale estimate la circa 0,4 miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: