joi

28 martie, 2024

13 martie, 2017

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică, la Antena 3, că denunţarea protocoalelor secrete încheiate între SRI şi Ministerul Public nu este suficientă, fiind nevoie şi ca ele să fie desecretizate, pentru a se afla cum s-a lucrat între cele două instituţii.

„Nu e suficient să denunţi, că dacă denunţi ce faci? Nu mai este în vigoare, îl laşi inoperant, inaplicabil, dar cred că mai interesant ar fi să îl şi vedem, să îl şi desecretizăm, să ştim cum au funcţionar aceste structuri, cum s-a desfăşurat această colaborare, activitate mixtă”, a spus ministrul.

Întrebat dacă el va mai accepta semnarea unor astfel de protocoale, Tudorel Toader a răspuns nuanţat. „Sigur, nu voi menţine astfel de protocoale, astfel de colaborari, decăt în limitele strict ale competenţelor legale”, a afirmat el.


Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul Adrian Ţuţuianu, a anunţat pe data de 28 februarie că directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus denunţarea de către Serviciu a protocoalelor de colaborare interinstituţionale care nu mai respectă criteriile de necesitate, actualitate sau utilitate.

„Există un protocol încheiat în 4.02.2009 între SRI şi Parchetul General. Acesta are la bază mai multe legi, inclusiv cea privind protecţia privind informaţiilor clasificate. Există, de asemenea, hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 care prevedeau colaborarea dintre SRI şi Ministerul Public. Strategia de Apărare în vigoare prevede în continuare astfel de protocoale”, a explicat Adrian Țuţuianu.

Protocolul privea şi partea de interceptare realizată de SRI în dosarele DNA şi a funcţionat pînă anul trecut, când CCR a decis că SRI nu poate face supraveghere tehnică în dosarele procurorilor deoarece nu este organ de cercetare penală.

Cum colaborarea SRI cu Ministerul Public a fost decisă de CSAT, foarte probabil și denunțarea protocoalelor trebuie decisă tot de CSAT.


SRI a mai anunțat că a decis să încheie și colaborarea cu Direcția Antifraudă din cadrul ANAF.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: