20 ianuarie, 2019

Ministerul Justiţiei a pregătit o Ordonanţă de Urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de completele de 5 nelegal constituite, a anunţat duminică ministrul Tudorel Toader.

„Am pregătit un proiect de OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Vor putea face contestaţie în anulare, iar instanţa în complet legal îi va judeca, iar dacă sunt vinovaţi vor plăti„, a declarat ministrul Justiţiei, la România TV.

Concret, potrivit ministrului, OUG va extinde actualul termen de 30 de zile în care cei condamnații definitiv pot depune contestație în anulare pe temeiul completului nelegal constituit.


Măsura este considerată necesară de ministrul Justiției pentru cei care au fost condamnați începând cu 2014, de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiției (ICCJ), completuri despre care CCRa decis de curând că sunt nelegale..

Vor avea astfel posibilitatea de a cere rejudecarea apelului toți cei condamnați definitiv începând cu 2014, la ICCJ.

Printre ei se numără și Liviu Dragnea, în Dosarul Referendum,condamnare  din cauza căreia nu a putut deveni premier.

Remintim că la ICCJ sunt judecați demnitarii, înalții funcționaari, magistrații etc.


Trebuie menționat că în multe dintre aceste cazuri, instanța va constata, imediat după reluarea apelului, că a intervenit termenul de prescripție.

În ceea ce privește afirmația „iar dacă sunt vinovaţi vor plăti”, rostită de ministrul Tudorel Toader, ea este discutabilă din punct de vedere juridic, întrucât toți cei care vor înregistra contestația în anulare au fost deja găsiți vinovați.

Ei ar putea fi achitați, dar nu pentru că nu sunt vinovați, ci pentru că faptele s-au prescris ori pentru că urmează și eliminarea unor probe.

Eliminarea unor probe este pasul doi pregătit de coaliție, tot pe baza unei decizii CCR.

Contextul

Săptămâna trecută, protocoalele secrete dintre Ministerul Public şi SRI au fost declarate neconstituționale de către CCR.

Ministrul Justiţiei a anunțat duminică și o altă OUG, pentru dosarele în care au existat probe instrumentate în baza acestor protocoale.

„A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea acelor protocoale. Aşteptăm motivarea deciziei CCR, vedem dezlegarea pe care-o vor da judecătoruii constituţionali şi în funcţie de care probabil vom proceda în aceeaşi măsură, să redăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat. Să verifice dacă urmărirea penală a fost făcute pe probele legale din Codul de Procedură Penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală pe baza de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală”, a declarat Tudorel Toader.

Curtea Constituţională a României spune că instanţele judecătoreşti sunt cele care vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depăşirea competenţelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI.

Reacții – USR: Dragnea scapă de condamnarea în dosarul Referendumul

Reprezentanţii USR susţin că ordonanţă anunţată de Tudorel Toader îl va ajuta pe liderul PSD Liviu Dragnea care va scăpa de condamnarea în dosarul Referendumul.

„Istoria se repetă! Ministrul Tudorel Toader tocmai a anunţat că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă care, practic, va anula toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014. Dragnea scapă de condamnarea în dosarul Referendumul. Alături de el, toţi corupţii condamnaţi de ÎCCJ în ultimii cinci ani. La fix doi ani de la OUG 13, care a fost adoptată pe 31 Ianuarie 2017, trebuie să ne pregătim să ieşim din nou în stradă. E nevoie de mobilizare, pentru a demonstra că România nu mai vrea penali la conducere!”, au susţinut reprezentanţii USR, duminică pe Facebook.

Iniţiativa ministrului Justiţiei nu are temei constituţional, PSD-ALDE guvernând „pentru infractorii condamnaţi şi pentru cei necondamnaţi”, a fost şi reacţia liderului PNL, Ludovic Orban, potrivit Mediafax.

„E clar că PSD-ALDE guvernează pentru infractorii condamnaţi şi pentru cei necondamnaţi, în încercarea de a îi scăpa de pedeapsă atât pe unii şi cât şi pe ceilalti. O astfel de ordonanţă este neconstituţională. Decizia Curţii este foarte clară. Practic se va lăsa la latitudinea instanţei să considere cursul proceselor care se derulează, după decizia Curţii, să hotărască care probe sunt administrate corect şi care nu. Nicidecum nu creează bază constituţională pentru o astfel de ordonanţă. Cu siguranţă nu există un temei constituţional pentru emiterea unei astfel de ordonanţe şi vom încerca prin toate mijloace să ne opunem adoptării unui astfel de act normativ”, a precizat Ludovic Orban.

Liderul liberal a adăugat că PSD are obsesia amnistiei şi graţierii, iar pentru că nu au reuşit să emită o astfel de OUG acum caută diferite forme de graţieri şi amnistii.

„De 7 ani de zile PSD are obsesia legii aministiei şi graţierii. Nereuşind să dea o lege a amnistiei şi graţierii, au declaşant toate procedurile posibile pentru a da diferite forme de graţieri şi de amnistii. De la recursul compensatoriu, în care au scos 14.000 de deţinuţi pe stradă, punând în pericol viaţa, integritatea şi proprietatea privată a fiecărui cetăţean român, până la proiectul de lege atacat de noi la CCR privind desecretizarea tuturor actelor emise în baza deciziei CSAT din 2005 şi până la toate falsele conflicte de natură constituţională declanşate pe diferite teme, sunt disperaţi să îşi scape infractorii de pedeapsă”, a completat preşedintele PNL.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: