Trupele guvernamentale ucrainiene au început să se retragă din oraşul Debalţeve, punct strategic în conflictul cu separatiştii, oraş asediat în ultimele zile de separatişti şi unde luptele au continuat chiar şi după intrarea în vigoare a armistiţiului.
Retragerea are loc planificat şi organizat, a spus un comandant militar al batalionului paramilitar din Donbass. Însă separatiştii se pare că încearcă să blocheze ieşirea trupelor. Şi nu toţi miliarii ucrainieni reuşesc să se retragă, aratp diferiţi comandaţi din zonă.
Separatiştii au obţinut controlul asupra punctului nodal feroviar, iar asta s-a întâmplat după ce acordul de încetare a focului a intrat în vigoare. Ei argumentează că documentul convenit joi la Minsk nu se aplică şi oraşului Debalţeve.
Partea rusă susţine acest argument. Aflat marţi la Budapesta, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ucraina ar trebui să permită soldaţilor săi să se predea şi luptele asupra oraşului ar înceta. Acelaşi lucru l-a afirmat şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care descrie situaţia ca o încercare a trupelor ucrainiene, încercurite în Debalţeve, să îşi croiască o cale de ieşire.
Ministrul Lavrov crede că aracul separatiştilor asupra oraşului nu este o încălcare a acordului de la Minsk, pentru că oraşul era parte a teritoriilor care aparţineau separatiştilor la momentul semnării armistiţiului.
Acordul de la Minsk este respectat, a mai spus şeful diplomaţiei ruse, pe întreaga linie a frontului, de unde separatiştii au anunţat că sunt pregătiţi să îşi retragă armamentul greu.
Occidentul acuză separatiştii de încălcarea armistiţiului
Preşedintele Petro Poroşenko şi Occidentul spun că asaltul masiv şi susţinut al separatiştilor asupra oraşului Debalţeve este posibil cu sprijinul Rusiei, a tancurilor, soldaţilor şi artileriei pe care Moscova le trimite separatiştilor, un gest pe care îl neagă cu vehemenţă.
“Acţiunile separatiştilor susţinuţi de Rusia în Debalţeve sunt o clară încălcare a acordului de încetare a focului. UE este pregătită să ia măsurile care se impun dacă luptele continuă sau dacă apar alte situaţii în urma încălcării în continuare a acordului de la Minsk”, a spus şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.
Canada, la rândul ei, a impus marţi noi sancţiuni Rusiei, iar Moscova avertizează că acestea vor alimenta tensiunile în regiune şi vor împiedica implementarea acordului de încetare a focului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg s-a arătat îngrijorat de deteriorarea situaţiei din şi din preajma oraşului Debalţeve. “Refuzul separatiştilor de a respecta armistiţiul ameninţă acordul”, a afirmat acesta.
Oficialul NATO a cerut Rusiei să îşi retragă toate forţele din Ucraina.
„Trupele ruseşti, artilerie precum şi unităţi de apărare antiaeriană, precum şi elemente de comandă şi control, sunt în continuare active în Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg. „Există în continuare o concentrare de tancuri şi vehicule blindate” ruseşti in apropiere de graniţa cu Ucraina.
Iar ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, crede că Europa ar trebui cel puţin să extindă regimul de sancţiuni.
Acordul este oricum încălcat, întrucât cele două părţi combatante trebuiau deja să fi început retragerea armamentului greu din zona stabilită. Însă avansul separatiştilor în teritoriu a împiedicat chiar şi încetarea focului, prima fază a acordului.
Presa rusă susţine însă că separatiştii au început retragerea armamentului greu din zonele în care nu se mai desfăşoară ostilităţi.