vineri

29 martie, 2024

7 iunie, 2016

anaconda 16Polonia se pregătește să găzduiască cel mai mare exercițiu militar multinațional din ultimii 10 ani, în care armata americană va juca un rol-cheie, în care o unitate mecanizată a Statelor Unite staționată în Germania va simula o misiune de salvare a unui stat Baltic de la atacurile Rusiei.

Denumit ”Anaconda 16”, exercițiul implică participarea a 31.000 de soldați proveniți din 20 de țări și are drept scop demonstrarea unității și vitezei de reacție a Organizației Atlanticului de Nord.

Anaconda 16”,  are loc cu o lună înainte de organizarea summit-ului NATO de la Varșovia și la o lună de la operaționalizarea componentei românești a scutului anti-rachetă amplasat în Europa de Est.


Începând cu 2017, Pentagonul își va majora de 4 ori cheltuielile militare și, potrivit Reuters, va începe, suplimentar față de amplasarea brigăzilor NATO în Polonia și Statele Baltice, un proces de amplasare prin rotație în Europa de Est a unei brigăzi blindate.

Reacția Rusiei, care s-a plâns constant că prezența trupelor NATO în apropierea granițelor sale constituie o amenințare, față de exercițiile din Polonia este previzibilă. Ministrul de Externe Serghey Lavrov, citat de BBC, afirmă: ”Nu ascundem faptul că avem o atitudine negativă față de amplasarea trupelor și infrastructurii NATO în apropierea granițelor noastre și față de faptul că NATO atrage și alte state în activitățile sale militare. Această atitudine dă dreptul Rusiei să ia toate măsurile necesare  asigurării securității sale apelând la metode adecvate riscurilor cu care ne confruntăm azi.”

Exercițiile ”Anaconda” au început în 2006 și sunt organizate din doi în doi ani. Anul acesta participă 12.000 de militari polonezi, 14.000 de soldați americani, 1.000 de britanici, restul de 4.000 fiind asigurat de alte state NATO precum și alte 5 state partenere.

Manevrele militare majore din Polonia vor da posibilitatea Rusiei să se plângă din nou de presiunea pe care NATO o exercită în apropierea granițelor sale, trecând cu vederea ocuparea ilegală a Peninsulei Crimeea din 2014.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: