6 octombrie, 2023

Donald Trump ar fi discutat informaţii sensibile despre submarinele nucleare americane cu un miliardar australian, Anthony Pratt, la trei luni după ce şi-a încheiat mandatul de președinte al SUA.

Anthony Pratt, care conduce una dintre cele mai mari companii de ambalaje din carton din lume, a împărtăşit ulterior informaţiile cu zeci de alte persoane: cel puţin 45, potrivit ABC News, printre care angajaţi ai companiei sale, jurnalişti şi oficiali australieni, inclusiv foşti prim-miniştri.

Miliardarul australian a confirmat aceste lucruri în ancheta procurorului special Jack Smith privind documentele secrete luate de Donald Trump după ce a părăsit Casa Albă.


Dezvăluirea a fost făcută de canalul de ştiri american ABC News, care a relatat joi că Trump ar fi discutat despre „presupusul număr exact de focoase nucleare pe care [submarinele americane – n.red.] le transportă în mod obişnuit şi despre cât de aproape se presupune că pot ajunge de un submarin rus fără a fi detectate”.

Procurorul Smith a formulat împotriva lui Trump  40 de acuzaţii penale legate de păstrarea informaţiilor clasificate după ce şi-a încheiat mandatul.

ABC nu crede că acuzațiile din dosar vor fi extinse pentru a cuprinde și aceste fapte descoperite recent, pentru a nu complica procesul pe care Donald Trump încearcă s[-l amâne până după alegerile prezidențiale de anul vitor.

Miliardarul a dezvăluit altor 45 persoane informațiile primite de la Donald Trump

Scena a avut loc în aprilie 2021 la reşedinţa fostului preşedinte de la Mar-a-Lago din Florida, club din care face parte şi australianul Anthony Pratt, conform celor două instituţii media, care citează surse neidentificate.


Acest miliardar, care conduce una dintre cele mai mari companii de ambalaje din carton din lume, a împărtăşit ulterior informaţiile cu zeci de alte persoane: cel puţin 45, potrivit ABC News, printre care angajaţi ai companiei sale, jurnalişti şi oficiali australieni, inclusiv foşti prim-miniştri.

Pratt a fost interogat pe această temă de anchetatorii federali care lucrează la dosarul presupusei gestionări neglijente de către Donald Trump a zeci de documente clasificate după plecarea sa de la Casa Albă, pentru care fostul preşedinte va fi judecat în mai 2024 în Florida.

Informațiile furnizate de Donald Trump ar putea pune în pericol flota nucleară americană

Potrivit New York Times și ABC, citate de Agerpres, schimburile lui Trump cu omul de afaceri ar putea pune în pericol flota nucleară americană.

Fostul preşedinte, care i-a spus interlocutorului său că Australia ar trebui să cumpere submarine americane, a dezvăluit numărul de focoase nucleare pe care aceste dispozitive le transportă în vremuri normale şi cât de aproape se pot apropia ele de submarinele ruseşti fără a fi detectate, potrivit celor două instituţii media.

ABC News relatează că, în timpul audierilor sale de către anchetatorii federali, Anthony Pratt a spus că nu ştie dacă Trump era serios sau se lăuda, dar că anchetatorii i-au cerut să nu repete informaţiile, indicând că ar putea fi prea sensibile pentru a fi transmise în public.

Trump nu a comentat încă aceste informaţii.

Fostul premier australian Malcolm Turnbull a declarat pentru The Guardian că Pratt nu a vorbit cu el.

„Trump m-a întrebat la începutul lui 2017 de ce cumpărăm submarine franceze şi nu americane”, a spus Turnbull.

Pe primul în preferințele republicanilor

Fostul preşedinte se confruntă, de asemenea, cu 17 capete de acuzare penală privind alegerile (patru federale, formulate de Smith şi 13 în Georgia) şi 34 pentru plăţi în schimbul tăceriii către actriţa de filme pentru adulţi Stormy Daniel.

În ciuda unei astfel de situaţii extreme – inclusiv procese civile pentru fraudă şi defăimare – el conduce scrutinul prezidenţial republican cu o marjă mare şi este favorit net pentru a-l înfrunta pe Joe Biden în cursa din 2024 pentru Casa Albă.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: