duminică

28 aprilie, 2024

25 august, 2023

Donald Trump a devenit primul fost președinte al Statelor Unite care a făcut o fotografie judiciară (mugshot). El a fost înregistrat joi ca orice inculpat urmărit penal, la închisoarea Fulton County din Atlanta, cu caracteristicile sale fizice detaliate, în cel de-al patrulea său dosar, în care este acuzat de 13 infracțiuni și încercarea de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020.

Procedura a fost rapidă, a durat aproximativ 20 de minute și a avut loc în prime time, așa cum ceruse fostul președinte, conform . În cazul celorlalți 18 coinculpați din dosar procedura a durat aproximativ o oră, mult mai scurtă decât în mod obișnuit.

Condițiile de predare ale lui Donald Trump au fost stabilite luni, când un judecător a semnat un acord între procurori și avocații lui Trump și a fost stabilită garanția de 200.000 de dolari, relatează CNBC.


Majoritatea coinculpaților s-au predat deja, inclusiv foștii avocați ai lui Trump – John Eastman, Rudy Giuliani și Sidney Powell. Fostul șef de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, s-a predat joi mai devreme.

În Fulton, „rezervarea” în închisoare este diferită de acuzare, în care un inculpatul susține o pledoarie cu privire la acuzațiile sale.

Cei 19 inculpați și-au negociat în avans condițiile de garanție și cauțiunea, astfel încât să nu fie nevoiți să petreacă mult timp în închisoare. Câțiva inculpați s-au predat la miezul nopții pentru a evita o procesare lungă.

Evenimentul organizat în prime time, pregătit în cele mai mici detalii

Momentul a fost foarte bine pregătit de echipa lui Donald Trump, care a discutat înainte inclusiv fotografia pe care acesta avea să o facă joi seară la închisoarea din comitatul Fulton, conform CNN. Fostul președinte a decis că vrea să pară „sfidător” în fotografie şi a ales intenţionat să nu zâmbească, au spus sursele.


Înainte de a se îmbarca din nou în avionul sau privat, Donald Trump a denunţat un „simulacru de justiţie” şi o „ingerinţă electorală” din partea autorităţilor statului Georgia care l-au inculpat.

Donald Trump, care în prezent îi devansează cu mult pe ceilalţi candidaţi la învestitura republicană, s-a apărat mereu de orice încălcare a legii şi se prezintă drept victima „persecuţiei politice”. 

„Nu am greşit cu nimic”, a spus el, punând din nou la îndoială rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 câştigate de Joe Biden. Aceste declarații fac parte din strategia de apărare, unul dintre punctele importante al apărării fiind acela că Donald Trump a fost convins, a crezut sincer că a câștigat alegerile și că mai multe voturi au fost furate. Ceea ce înseamnă că, prin demersurile sale, el nu a încercat să modifice rezultatul, ci doar să arate adevărul.

​Apariția lui Trump în Georgia a avut loc la o zi după prima dezbatere primară republicană, la care acesta nu a participat. Trump este, de la distanță, favoritul partidului pentru nominalizarea prezidențială din 2024.

Ce urmează în Dosarul din Georgia?

Fostul preşedinte republican se confruntă în Georgia cu 13 capete de acuzare, inclusiv şantaj, în baza unei legi cunoscute sub acronimul RICO folosită de obicei pentru a viza crima organizată și a descrie cum funcționa grupul infracțional. El este suspectat că a făcut presiuni asupra oficialilor statului pentru a anula înfrângerea sa în faţa preşedintelui democrat Joe Biden în alegerile din 2020.

Dintre cele patru dosare penale ale lui Trump, acesta este procesul care va începe cel mai târziu și va dura cel mai mult, sunt de părere experții, care sunt siguri că pronunțarea va veni mult după alegerile din 2024.

Nefiind judecat pentru o infracțiune federală, Trump nu se va putea grația și nici DoJ nu o va putea face, acesta fiind marele dezavantaj pentru fostul lider de la Casa Albă.

La finalul procesului, un juriu format din 12 persoane din comitatul Fulton trebuie să fie unanim de acord, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că Trump este vinovat pentru a fi condamnat pentru fiecare cap de acuzare. Dacă juriul nu poate ajunge la un verdict unanim, judecătorul poate declara anularea procesului.

Procesul de selectare a unui juriu ar putea fi de lungă durată, având în vedere poziționările pasionale ale americanilor față de fostul preşedinte.

În cazul în care Trump este condamnat, el va solicita în mod sigur un nou proces, afirmând că rezultatul nu a fost în concordanţă cu dovezile sau a fost contrar legii.

Acuzațiile din dosar

Acesta este al patrulea și cel mai recent dosar în care Donald Trump a fost pus sub acuzare într-un caz penal. Fostul președinte este acuzat de tentativă de fraudă electorală în statul Georgia și de creare a unui grup infracțional pentru a schimba rezultatul alegerilor din 2020. Alături de Trump, în acest caz mai sunt 18 alți acuzați, printre care avocați și fost membri ai administrației Trump. 

Donald Trump și complicii, printre care avocatul Rudy Giuliani și fostul șef de cabinet al lui Trump la Casa Albă, Mark Meadows, au fost puși oficial sub acuzare de un juriu din statul Gerogia. Împotriva lor au fost formulate 41 de capete de acuzare într-un dosar de fraudă și ingerințe în procesul electoral, pentru a întoarce rezultatul scrutinului prezidențial din 2020.

Cazul a pornit de la o convorbire telefonică din 2 ianuarie 2021, în care Trump l-a îndemnat pe cel mai înalt oficial electoral din Georgia, Brad Raffensperger, să „găsească” aproape 12 mii de voturi pentru a inversa înfrângerea sa la limită, lucru pe care acesta din urmă a refuzat să-l facă.

Rudolf Giuliani s-a predat miercuri

Rudolph Giuliani, fostul avocat personal al lui Donald Trump,  s-a predat, miercuri, la o închisoare din comitatul Fulton din Georgia, pentru a înfrunta acuzaţiile în dosarul vizând alegerile din 2020 în care fostul preşedinte american a pierdut.

Giuliani, un fost procuror federal şi fost primar în New York City, a fost obligat la plata unei cauţiuni de 150.000 de dolari şi să nu ia legătura cu vreunul din cei 18 co-inculpaţi sau martori în acest dosar, potrivit documentelor instanţei.

”Această punere sub acuzare este o parodie. Este un atac la Constituţie”, a afirmat Giuliani în fața presei, după ce s-a prezentat la închisoare.

Dosarul documentelor clasificate „secret defense”

Donald Trump a mai fost inculpat, în iunie, în dosarul arhivelor Casei Albe, caz în care este acuzat că a luat cutii întregi de documente, unele dintre ele confidenţiale, când a părăsit Casa Albă.

„Corupta administraţie Biden mi-a informat avocaţii că am fost inculpat, probabil în dosarul fals al cutiilor”, a scris el pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

Este pentru prima dată în istoria Statelor Unite când un fost preşedinte se confruntă cu o inculpare federală.

Un avocat al lui Trump a spus că acuzaţiile includ păstrarea de documente, inclusiv clasificate, obstrucţionarea justiţiei şi conspiraţie. Un fost procuror general la Departamentul de Justiţie a declarat pentru BBC că Trump nu poate da vina decât pe el însuşi, „deoarece a avut fiecare oportunitate de a evita această situaţie”. 

Trump este acuzat că a păstrat cutii întregi cu documente, inclusiv unele clasificate „secret defense”, după plecarea sa de la Washington în 2021 şi că a refuzat să le restituie, încălcând legile federale.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: